Drahá ropa výrazněji pohne s cenami asi v lednu

Drahá ropa výrazneji pohne s cenami asi v lednu

Neustálé zvyšování cen ropy na svetových trzích se v tuzemské ekonomice zatím promítá pouze u cerpacích stanic v cenách benzínu a nafty. Ostatní položky spotrebitelského koše zustávají více méne na stejné úrovni: Jak vyplynulo z dotazu HN, výraznejšímu zdražování vetšiny zboží brání vysoká konkurence na trhu. "Zemedelci se dostávají do velmi nepríjemné situace. Zdražují se jim vstupy, pricemž cenu své produkce ovlivnovat nemohou. Muže to vést ke krachu mnoha z nich," upozornuje Václav Hlavácek z Agrární komory. Podobné stížnosti je slyšet i z rad autodopravcu a maloobchodníku. "Postrehnutelný dopad mel rust cen pohonných hmot na ceny rekreacních služeb. Cena techto služeb totiž casto zahrnuje také dopravní náklady," upozornil David Marek z Ceské sporitelny. Na druhou stranu práve ceny rekreace tzv. "last minute" byly vzhledem k nízké poptávce letos jedny z nejnižších.

Podle analytiku proto dopady vysokých cen pohonných hmot na celkovou úroven spotrebitelských cen nebudou minimálne v tomto roce nijak výrazné, a i kdyby pokracoval rust cen ropy a oslabování koruny, nepridá to k inflaci víc než pár desetin procentních bodu. Celkove by letos ceny nemely poskocit oproti lonsku o víc než ctyri procenta. "Pokud nedojde k razantnejšímu oživení domácí poptávky, což zatím není na poradu dne, nemusíme se obávat nadmerného zdražování. Krome toho pripravované deregulace na leden príštího roku samy od sebe pusobí na snížení reálné kupní síly," domnívá se Miroslav Brabec ze Société Générale. Na druhou stranu práve leden bývá oblíbeným obdobím pro zvyšování cen obchodníku: Spolu s úpravami v oblasti daní a deregulací vetšinou dochází i k "úprave marží". V prvním ctvrtletí príštího roku tak mohou vyšší ceny ropy a silnejší dolar "zatlacit" inflaci až za hranici peti procent, odhaduje Brabec.

Ve srovnání s lonským zárím jsou ceny benzínu vyšší o 28,6 procenta a cena nafty o 26,4 procenta. V nejbližších dnech se pocítá s jejich dalším nárustem - v prípade benzínu má jít zhruba o korunové zdražení na 31 Kc/litr Naturalu, cena nafty má vzrust o 50 haléru zhruba na 27,50 Kc/litr.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info