Vláda se připravuje na rušení okresů

Vláda se pripravuje na rušení okresu

Lidé musí mít úrady blízko, ríká námestkyne ministra vnitra Yvonne Strecková

Náklady na cinnost úredníku se podle Ministerstva vnitra nemají zvýšit.

Lidé by nemeli na vetšinu úradu jezdit dále než 16 kilometru. Vyplývá to z návrhu na nové poverení približne 180 mestských úradu výkonem státní správy. "Není to konecné císlo, na základe argumentu jednotlivých obcí jsme ochotni seznam techto úradu ješte zmenit," rekla vcera námestkyne ministra vnitra Yvonne Strecková. Uvedená reforma bude navazovat na zrušení okresních úradu, které by mely ukoncit cinnost k 31. prosinci 2002. "Doufám, že to bude toto datum a že nebudeme muset celý proces urychlit, pokud by v dusledku hromadných výpovedí došlo k paralyzování okresních úradu," vyjádrila obavy z možného vývoje Strecková. Príslušný materiál vzala již vláda na vedomí.

Pri výberu nových míst pro výkon státní správy byla hlavním hlediskem vzdálenost obcí bez státní správy do strediskového mesta a odborníci také prihlíželi k poctu obyvatel príslušného mikroregionu. Dosud ministerstvo obdrželo od obcí 21 námitek, které se sice vetšinou týkaly príslušnosti k jednomu správnímu obvodu, ale nekterá mesta žádala, aby byla poverena výkonem státní správy také. Podle Streckové za to ale muže neinformovanost, protože ješte není nic rozhodnuto definitivne. "Proto príští týden rozesíláme na všech 6275 obcí celý materiál a ocekáváme pripomínky. Chceme tak zahájit všenárodní diskusi. Tu však musíme rídit a organizovat, jinak neuspejeme," vysvetlila. Celkem její úrad predpokládá, že obdrží více než sto žádostí o ruzné zmeny.

Prevedení kompetencí, majetku a zamestnancu na spádová místa by podle Streckové nemelo znamenat nárust byrokracie. "Já bych neztotožnovala pojem byrokracie s poctem pracovníku," prohlásila. Úredníci, kterí budou z okresních úradu se svými kompetencemi precházet, se mají již v krátké dobe, prostrednictvím dotazníku Ministerstva vnitra vyjádrit ke svému dalšímu pusobení ve verejné správe. Odmítla také obavy z rustu nákladu. Absolutní výše státního príspevku na výkon státní správy se totiž nezmení, jenom se cástky dosud vyplácené každému okresnímu úradu vydelí poctem nových poverených mest a "mírne se zaokrouhlí s ohledem na pocet obyvatel príslušné oblasti".

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info