Tchecomalt Group chce do konkursu

Řídící centrum 17 potravinářských firem se dostalo do potíží po prodeji IPB

Skupina má problémy se zajištěním provozních prostředků pro letošní sklizeň.

Představenstvo společnosti Tchecomalt Group podalo na sebe návrh na prohlášení konkursu. Podle informací z brněnského obchodního soudu zatím o návrhu, který byl soudem zaregistrován 22. srpna, nebylo do včerejšího dne rozhodnuto. Předseda představenstva Tchecomaltu Dušan Falge uvedl, že představenstvo postupovalo podle zákona a nechtěl rozhodnutí dále komentovat.

Podle zákona o konkursu a vyrovnání musí představenstvo požádat soud o prohlášení konkursu v případě, že má více věřitelů a po delší dobu neplní splatné závazky nebo v případě předlužení společnosti. Žádá-li dlužník o prohlášení konkursu sám, musí soudu doložit osvědčení o tom, že je v úpadku. Pokud navrhovatel splní povinnost a svůj úpadek doloží, měl by soud rozhodnout do 10 pracovních dnů.

Hlavní financující bankou skupiny Tchecomalt byla IPB. Po jejím pádu podle neoficiálních informací začala ČSOB stahovat z Tchecomaltu likvidní zdroje a finanční situace skupiny se zhoršovala. Tchecomalt sám koncem července informoval o problémech se navýšením provozního financování. Firma potřebovala zdroje pro probíhající sklizeň, financování bylo po prodeji IPB pozastaveno. Jen na zálohách vyplatila Tchecomalt Group ještě před sklizní téměř 430 miliónů korun. Zdroje skupina získala u IPB.

Mluvčí ČSOB Jan Stolár se včera k rozhodnutí Tchecomaltu odmítl vyjádřit. "Ke vztahům ke klientům banky se nevyjadřujeme," uvedl.

Skupina 17 potravinářských firem Tchecomalt Group je největším domácím výrobcem sladu, významným producentem krmných směsí i obchodníkem s osivem a dalšími zemědělskými komoditami.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info