Camplík: Prioritou je uvést naši legislativu do praxe

Základní výzvou v současné době pro české potravinářství je uvést tuzemskou potravinářskou legislativu do praxe. V rozhovoru pro Agris to dnes uvedl viceprezident Potravinářské komory ČR (PK) Jaroslav Camplík. Přijaté legislativní mantinely, tedy zákon o potravinách a na něj navazující prováděcí vyhlášky, přitom Camplík považuje za dostatečně harmonizované s Evropskou unií.

"V novele zákona o potravinách se nám podařilo snížit nesmyslnou náročnost prokazování shody, což považujeme za podstatné a jsme tedy spokojeni," konstatoval představitel PK.

"To, co je nyní důležité, je aplikovat přijatou legislativu do výroby. To znamená mít v praxi zavedený systém kritických bodů, aplikovat HACCP, protože ze strany Unie existuje možnost kontroly," zdůraznil. Firmy by se měly také podle jeho slov zaměřit na získání certifikátů ISO, které jsou garancí pro export domácí produkce do Evropy.

Podle Camplíka by měl na takové programy přispět stát. Komora proto hodlá prosadit do připravovaných dotačních pravidel mechanismus, podle kterého by měl potravinářský podnik nárok na odměnu za to, že uvedené systémy či certifikáty skutečně získal. "Myslíme si přitom, že dávat peníze dopředu není vhodné," upozornil Camplík.

Dalším stadiem přípravy domácích potravinářských podniků na mezinárodní konkurenci je zavádění takzvaných "kódů dobré praxe". Ty v současné době zpracovávají jednotlivé sekce PK. "Jde o popis celého systému výroby jednotlivých produktů, ale i všech souvisejících podmínek, včetně elektrických instalací, odpadového hospodářství, ale i vlivu na životní prostředí, a to je dost složitá záležitost," upozornil viceprezident PK a s tím, že "ne všichni výrobci si v současné době uvědomují, že půjde o finančně velmi náročné projekty".

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info