ČSSD se obává likvidace družstev

Pravice chce podílníky odškodnit dluhopisy, pohledávky by vymáhal Pozemkový fond

Novela sociálně demokratického poslance Skopala má umožnit vypořádat majetkové podíly také hospodářskými zvířaty či zemědělskými budovami.

Mezi dvěma zcela odlišnými představami o novém způsobu vyplácení dosud nevypořádaných majetkových podílů v zemědělských družstvech bude během podzimních měsíců rozhodovat Poslanecká sněmovna. Sociálně demokratický poslanec Ladislav Skopal navrhuje novelu zákona o úpravě majetkových vztahů, která by družstvům umožňovala uspokojovat vlastníky podílů nejen penězi, ale i majetkem v naturální podobě. Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý naopak dokončuje úpravu, podle níž by věřitelé mohli náhradou dostat dluhopisy a prodané pohledávky by pak od družstev vymáhal stát prostřednictvím Pozemkového fondu ČR.

Skopal tvrdí, že jeho záměrem není bránit podílníkům v navrácení majetku, který je odhadován na 30 miliard korun. Avšak chce zajistit i další hospodaření družstev a zabránit tomu, aby nakonec zemědělská půda zůstala ležet ladem. "Domníváme se, že by mělo docházet k dohodám o vypořádání a pokud ne, tak by také soudní rozhodnutí mělo stanovit, že část majetku bude poskytnuta v penězích, část ve zvířatech a zásobách a část v nemovitostech. Například osoba, jejíž podíl by představoval dva milióny korun, by dostala 200 tisíc v penězích, půl miliónu v živém inventáři a zbytek třeba v budovách. Konkrétní poměr by vždy závisel na současné majetkové struktuře družstva, kterou by soud musel prověřovat. Zatím nic takového nikdo dělat nemusí a může říci, že družstvo dva milióny vyplatí v hotovosti. To by často vedlo ke konkursu a likvidaci družstev a k ohrožení zemědělského podnikání tam, kde převažují," upozorňuje poslanec. Připomíná, že ani dřívější vklady majetku do družstev nebyly pouze v podobě finančních zdrojů. Průchodnost novely by prý měla zajistit spolupráce s lidovci a Skopal hodlá jednat rovněž se všemi dalšími stranami ve sněmovně i s organizacemi vlastníků. Nebrání se přitom ani úpravám svého návrhu, na druhou stranu se netají názorem, že majetek z družstev by měli dostávat ti, kteří budou dále hospodařit.

"S kolegy s US a KDU-ČSL jsem připravil jiný návrh a předložím ho v nejbližších dnech," oznámil včera parlamentní předák ODS Vlastimil Tlustý. Jeho předloha má být založena na vydání dluhopisů Pozemkovým fondem (asi ve výši 10 miliard korun), které by měly splatnost do dvou, pěti a deseti let. Věřitelé by za ně pohledávky postoupili fondu a ten by pak peníze vymáhal od družstev. "Naděje na schválení snad bude větší než v případě návrhu na věcné plnění - to je pro lidi, kteří v zemědělství nechtějí podnikat, zcela nesmyslné a podnikatelské subjekty by ještě připravilo o majetek potřebný k činnosti. Pokud ve sněmovně neprojde nic, bude platit současný stav, kdy občan může pohledávku vymáhat u dlužníka všemi dostupnými prostředky. Avšak vymáhání dluhu od družstva fyzickou osobou je zatím skutečně velice komplikované," říká Tlustý.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info