Indické chilli je pálivější než mexické
05.09.2000 | Lidové noviny
Nejpálivější chilli roste v Indii. K tomuto zjištění došla čtveřice indických vědců, podle nichž chilli, které roste na severovýchodě Indie, obsahuje nejvíce takzvaných Scovilleových jednotek čistého capsaicinu, měřítka pálivosti. Takzvané tezpurské chilli porazilo v testu pálivosti mexickou odrůdu Red Savina Habanero, která byla dosud označována za nejpálivější chilli na světě. Indie je největším světovým producentem chilli, kterého ročně vyveze 35 tun.
Další články v kategorii
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulých dní – 19. – 21.12. 2025 (22.12.2025)

Tweet



