AFP: Jak si Rusové poradí, když dojde vodka

Láska Rusu k vodce není žádným tajemstvím. I pres riziko smrtelné otravy však mnoho z nich rádo sáhne i po netradicních nápojích, jako je kolínská, brzdová kapalina ci antiseptika, napsala agentura AFP. Malá slavnost, porádaná na pocátku cervence drevorubci v sibirské tajze, se zmenila v tragédii. Deset osob podlehlo otrave po pozrení devadesátiprocentní výbušné alkoholové smesi zredené brzdovou kapalinou.

Jeden z úcastníku pitky sdelil policii, že v inkriminované dobe se drevorubci nacházeli desítky kilometru od nejbližší obydlené vesnice a nic jiného nebylo po ruce. Meli ale velkou chut pít.

Znalci okázale vyhledávaná brzdová kapalina mela v té dobe na svedomí již ctyri obeti, které zemrely patnáct dní pred událostmi na Sibiri.

Láhev vodky stojí v obchodech približne 60 rublu, tedy asi dva dolary. Pro ty, kdo se spokojí s pašovanou vodkou nebo jinou tekutinou na bázi alkoholu, je to ale príliš vysoká cena.

Úspech slaví predevším antiseptikum Esculape (na bázi devadesátiprocentního alkoholu), které stojí o polovinu méne než tradicní ruský nápoj. Dalším žádaným výrobkem je, alespon podle prodavacek z parfumerie, levná ctyricetiprocentní kolínská "Ružová voda". Nekdo zase uprednostnuje nemrznoucí smesi do automobilu.

Námorníci na lodích casto vezmou za vdek metylalkoholem, urceným na údržbu stroju. Nekterí umrou, jiní oslepnou.

Tolerance k pijákum je v Rusku nezmerná. Pokud byl bývalý prezident Boris Jelcin kritizován, pak to jiste nebylo pro jeho otevrenou náklonnost k silným nápojum, kterou vetšina jeho spoluobcanu považovala za neco úplne normálního.

Cizinci však takovou míru tolerance neprojevují. Reditel Ruského úradu pro letectví a vesmír Vladimír Lobacov strávil noc ve veznení, když byl minulý rok pristižen ve stavu pokrocilé opilosti na pláži Mysu Canaveral na Floride, zatímco se mel úcastnit nalodení jednoho kosmonauta na americký raketoplán Discovery.

Pokrocilá opilost byla rovnež prícinou zadržení jednoho automobilisty s 12 gramy alkoholu krvi, hladinou dávno presahující smrtelnou dávku (5 g).

"Dríve nebo pozdeji se Rusové naucí pít a lid se prestane utápet v alkoholu," ujištoval nedávno optimisticky týdeník Monitor, vycházející ve meste Nižnij Novgorod.

Na trh zatím vstoupily nové výrobky, které by mohly zmírnit dusledky nevázané konzumace alkoholu - napríklad vodka tajného složení, jež podle výrobcu "nezpusobuje kocovinu". Kdo neverí úcinkum zázracné vodky, muže si doprát lahvinku solného láku, nápoje údajne pomáhajícího celit težkým opilcovým zítrkum.

A proc si alkohol nevyrobit sám? Prírucka s názvem "Domácí výroba vodky a samohonky", cítající 190 stran a v knihkupectvích prodávaná za necelý dolar, vysvetluje s pomocí názorných ilustrací, jak si sestrojit vlastní destilacní prístroj a pripravit na 500 variací vodky - treba na kopru, estragonu nebo krenu, na základe cukrové repy, brambor nebo cukru.

Zvlášte dva recepty stojí za pozornost: tzv. rychlá vodka, pripravená za dve hodiny (pro urgentní prípady), a "vodka lásky" (se zázvorem, celerem a muškátovým oríškem), která se teší povesti mocného afrodisiaka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info