Katastr nemovitostí od 1.října na internetu

Katastr nemovitostí už od října přístupný na internetové síti

Novela katastrálního zákona č. 120/2000 Sb. a jeho nově vydané úplné znění (č. 172/2000 Sb.) přinášejí několik podstatných změn. Pro všechny (státní orgány i realitní kanceláře, právnické i privátní osoby), kteří mají zájem znát stav nemovitostí, se od 1. října otvírá (zkušebně) možnost přístupu k informacím v katastru nemovitostí prostřednictvím (placeného) dálkového počítačového přístupu - internetu.

Plný provoz by měl být podle našich informací spuštěn od 1. ledna 2000. Přístup bude však zpoplatněn, a to nejspíš formou správních poplatků.

Nová úprava také přesně stanoví, že katastr nemovitostí je zdroj informací, a zároveň mu ukládá úlohu být informačním systémem pro území ČR. Katastr jako zdroj informací slouží k ochraně práv k nemovitostem, pro daňové a poplatkové účely, k ochraně životního prostředí, zemědělského a lesního půdního fondu, nerostného bohatství, kulturních památek, pro rozvoj území, k oceňování nemovitostí i pro vědecké účely.

Zákon 120/2000 Sb. zpřesňuje také lhůty pro vklad údajů o právních vztazích do katastru na základě pravomocného rozhodnutí o povolení vkladu ke dni, kdy mu byl tento návrh doručen. Precizuje také další zápisy, jako např. záznam údajů o právních vztazích do katastru (do 30 dnů po doručení rozhodnutí státního orgánu nebo jiné listiny potvrzující nebo osvědčující právní vztahy) a poznámku v katastru (do 30 dnů po doručení listiny způsobilé k vyznačení poznámky v katastru); tuto poznámku katastrální úřad zruší do 30 dnů po doručení listiny, na základě které důvody pro její vyznačení pominuly.

Protože právní úpravy do evidence nemovitostí v padesátých a šedesátých letech vnesly zmatek, a také proto, že se v současnosti vlastnické vztahy rychle mění, detailizuje novela obnovu katastrálního operátu (souhrn různých informací o katastrálním území).

Celá soustava katastrálních map především ve velkém měřítku by měla být úplně digitalizovaná, ale protože je to finančně náročné, počítá se s jejím dokončením až v roce 2006.

Od 1. září se do katastrálních knih již zapisují louky a pastviny jako "trvalé travní porosty", což je také důsledek nové právní úpravy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info