Potravináři se staví za mlékárny

Státní fond tržní regulace rozhodl, že mu některé mlékárny musí vrátit dotace

Naplněním rozhodnutí fondu si pod sebou zemědělci i SFTR řežou větev, řekl ředitel postiženého podniku Milan Teplý.

Hrubě porušit platné zásady regulace trhu s mlékem měl podle Státního fondu tržní regulace v zemědělství (SFTR) loni největší potravinářský podnik v tuzemsku - Jihočeské mlékárny - včetně dvou dalších mlékáren (Italat a Orrero). "Rada SFTR rozhodla o tom, že tyto mlékárny jsou povinny vrátit neoprávněně čerpané prostředky plus smluvní pokutu 0,1 procenta z dlužné částky za každý den," sdělil HN mluvčí Ministerstva zemědělství Pavel Kovář. Rada fondu k tomuto verdiktu došla po projednání závěru Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který zjistil pochybení jak na straně mlékáren, tak na straně SFTR. Fond ve sledovaném období zařadil na základě neověřených údajů do regulace mlékárny, které měly vůči SFTR nevyrovnané závazky. Některé mlékárny pak v podmínkách pro udělení dotací v čestných prohlášeních lhaly.

S rozhodnutím regulačního orgánu včera vyjádřil nesouhlas ředitel jednoho z postižených podniků Milan Teplý. Pro internetový zpravodaj agris.cz uvedl, že "se mu nezdá možné, aby to byla pravda". Teplý vyjádřil podiv nad tím, že jej dosud nikdo o závěrech Rady fondu neinformoval. "Vím to jen z novin," řekl pro agris. V nedávném rozhovoru pro HN Teplý uvedl, že Ministerstvo zemědělství již delší dobu hájí výhradně zájmy zemědělců, nikoli zpracovatelů, ačkoli i zde má svou působnost. "Zemědělci i fond si pod sebou řežou větev," dodal Teplý, který je zároveň prezidentem nedávno vzniklé Potravinářské komory (PK). Ta se včera za podnik postavila. Komora uvádí, že tuto situaci naopak způsobil svým rozhodováním SFTR. "Některá jeho rozhodnutí měla přímý dopad na finanční situaci SFTR," tvrdí Potravinářská komora.

Mlékárnám bude podle mluvčího MZe poskytnuta možnost uzavřít během 15 dnů s fondem splátkový kalendář na dobu 12 měsíců. "Pokud tento režim mlékárny přijmou, nebo dlužnou částku okamžitě zaplatí, bude na ně pohlíženo jako na subjekty bez závazků k SFTR a mohou se účastnit regulace trhu," upřesnil Kovář. Do té doby budou těmto mlékárnám podle ministerstva veškeré subvence zastaveny.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info