Soukromé školy odmítají návrh školského zákona

Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska odmítá návrh školského zákona, který je ode dneška na ministerstvu školství v připomínkovém řízení. Novinářům to dnes v Hradci Králové řekl předseda sdružení Vladimír Zelinka. "Odmítáme návrh jako nekvalitní a nedostatečný. Potlačuje soukromé školství, eliminuje konkurenční prostředí mezi školami i územními celky a snaží se v ČR zavést jednotný systém školství," uvedl Zelinka.

Sdružení předalo ministerstvu své připomínky k návrhu zákona, v září chce oslovit poslance a senátory. "Jednáme napříč politickým spektrem a víme, že dnes by zákon v tomto znění Poslaneckou sněmovnou neprošel," dodal předseda.

Zákon podle sdružení řeší pouze problematiku státního školství, nikoli škol soukromých a církevních. "Přitom na soukromých školách v ČR studuje pět až šest procent žáků," upozornil předseda sekce vyššího odborného školství Zdeněk Sádovský.

Soukromým školám se nelíbí například navrhovaná změna financování. Počítá s tím, že část dotací půjde do školství přímo, část přes kraje či obce, které je škole mohou přidělit. Ty budou logicky chtít udržet v prvé řadě školy, které zřizují, míní Zelinka.

Většina ředitelů soukromých škol je přesvědčena o tom, že tato změna financování přinese zvýšení školného na soukromých školách o 20 až 30 procent. "Je to velké riziko zvláště v současné ekonomické situaci," konstatoval Zelinka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info