Městským lesům vichřice neublížila

Mestským lesum vichrice neublížila, horší to bylo s jarními mrazíky

ŽIVOTNÍ PROSTREDÍ / Stávající rybnicní sít postupne projde generální opravou, v príštích letech s dotací od ministerstva vznikne i pet úplne nových nádrží.

Porosty v péci organizace Mestské lesy Hradec Králové preckaly pondelní vetrnou smršt v podstate bez újmy.

Respektování prírody

"Vysvetlení je prosté - hospodaríme prírode blízkým zpusobem. Pri takzvané úmyslné težbe dreva nevznikají otevrené plochy, kterými vítr napadá méne zdatné stromy. Porosty obnovované prirozeným zpusobem jsou pak odolnejší," vysvetluje reditel Mestských lesu ing. Zdenek Petrík. Letos je spokojený i s tím, že pres mimorádná vedra a sucha v lesích nehorelo, respektive prípadne vzniklé zahorení bylo zlikvidováno ihned v zárodku. "Za to vdecíme jednak technice, to znamená mobilním telefonum, a potom také kvalitním prístupovým cestám," dodává Zdenek Petrík.

Nepomohly ani chránice

Výsadbám jasanu a dubu na jare uškodily opakující se mrazíky. Mladické listnáce, jejichž povinné vysazování vyplývá ze zákona, nevydržely presto, že byly opatreny chránici proti okusu zvere i proti mrazum. "Proti mrazu se však toto opatrení ukázalo jako neúcinné. Kvuli dlouhodobému suchu pak poškozené listnáce nemohly omlazovat," konstatuje odborník.

Pribudou rybníky

Podle jeho informací Mestské lesy v príštím období soustredí pozornost na renovaci svého rybnicního hospodárství. Dvanáct už existujících rybníku postupne projde potrebnou rozsáhlejší údržbou a opravami. Podle zpracovaného projektu má být vybudováno pet zcela nových nádrží. První z nich o rozloze 3,5 ha, oznacovaná jako Cesta myslivcu, vyroste nad Birickou. Jejím posláním bude zadržení vetšího množství vody. Žádost o dotaci na tento projekt byla prostrednictvím pardubické Agentury ochrany prírody podána ministerstvu životního prostredí. Na podobná díla celospolecenské duležitosti ministerstvo obvykle prispívá až do 80 procent výše nákladu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info