Již žádná "černá noha"
29.08.2000 | ÚZPI
K černání pat stébel, které způsobuje půdní houba Gaeumannomyces graminis, je ze všech druhů obilnin nejvíce náchylná pšenice. Tato obávaná choroba je málo častá u žita a tritikale. Příčinou rozdílné citlivosti těchto tří druhů obilnin je podle názoru australských vědců chemická látka, která se vytváří v kořenech žita a tritikale. Bylo totiž zjištěno, že v kořenech tritikale a žita se vyskytuje sloučenina dihydroxybenzoxazin (DIBOA). V kořenech pšenice však tato substance zcela chybí. Laboratorní pokusy prokázaly, že i velmi malá koncentrace DIBOA zcela zastavuje vývoj černání pat stébel. Jestliže se v budoucnu podaří tvorbu DIBOA v kořenech pšenice vyvolat, bude tím možné zabránit jejímu napadení touto chorobou.
DLG-Mitt., 2000, č. 1, s. 9 (DK)
Další články v kategorii
- Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů (29.04.2024)
- Souhrn událostí uplynulých dní – 26. – 28.4. 2024 (29.04.2024)
- Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo (28.04.2024)
- OIV: Světová spotřeba vína loni klesla o 2,6 procenta, byla nejníže od roku 1996 (27.04.2024)