Již žádná "černá noha"
29.08.2000 | ÚZPI
K černání pat stébel, které způsobuje půdní houba Gaeumannomyces graminis, je ze všech druhů obilnin nejvíce náchylná pšenice. Tato obávaná choroba je málo častá u žita a tritikale. Příčinou rozdílné citlivosti těchto tří druhů obilnin je podle názoru australských vědců chemická látka, která se vytváří v kořenech žita a tritikale. Bylo totiž zjištěno, že v kořenech tritikale a žita se vyskytuje sloučenina dihydroxybenzoxazin (DIBOA). V kořenech pšenice však tato substance zcela chybí. Laboratorní pokusy prokázaly, že i velmi malá koncentrace DIBOA zcela zastavuje vývoj černání pat stébel. Jestliže se v budoucnu podaří tvorbu DIBOA v kořenech pšenice vyvolat, bude tím možné zabránit jejímu napadení touto chorobou.
DLG-Mitt., 2000, č. 1, s. 9 (DK)
Další články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



