Tři otázky pro Miloslava Kučeru, stínového ministra zemědělství

TRI OTÁZKY PRO Miloslava Kuceru, stínového ministra zemedelství za ODS

* Ministerstvo financí naplánovalo resortu zemedelství na príští rok z rozpoctu státu o 5,7 miliardy korun méne než letos. Co by to znamenalo?

Zatím jde o první verzi návrhu rozpoctu. Ale chápu to jako ponížení zemedelství. Nevidím ovšem do dalších cástí rozpoctu. Museli bychom se bavit konkrétne, ze kterých podporovaných ci zajištovaných cinností by se tyto peníze ubraly. Ceho by se to jmenovite dotklo. Poté, co CSSD vyhrála volby v zemedelské cásti republiky zejména sliby o podpore a rozširování zemedelství, by to nyní byl zásadní obrat od velikášské politiky. Na stole máme nyní k diskusi návrh dotací, které jsou urcujícím nástrojem zemedelské politiky a ovlivnují chování zemedelcu i zpracovatelu. Je také težké odhadovat, kam se to vyvine. Zda prosadíme obrat, který ministr Jan Fencl prece jen už zacal delat - od slibu k reálnému financování ceského zemedelství. My jsme nedostatek penez vnímali mnohem drív. Proto jsme se snažili, aby se prostredky v resortu nevycerpávaly zpusobem, který nic nereší.

* Je duvod ke zdražení chleba a peciva až o tretinu, jak hrozí pekari?

Žádný opodstatnený duvod k tomu nevidím. Ceny obilí neporostou nijak dramaticky.

* A jak se na cene potravin odrazí vstup Ceska do Evropské unie?

Budeme muset mít témer srovnané ceny. Je však otázka, kdy budeme prijati. Termín roku 2003 je snad dnes pro legraci i školákum. Já ho odhaduji minimálne o pet let pozdeji. Ke kterému datu bychom meli mít srovnané ceny, je otázkou politické diskuse. Unie nám žádný termín nerekla. Ale do roku 2006 s námi ve svém rozpoctu nepocítá. Takže plynulost rustu cen muže být velice pozvolná.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info