Kyjovští zachránili Boršovu hospodu
24.08.2000 | Právo
Jedinou hospodu v Boršově zachránili zastupitelé z Kyjova v okrese Hodonín. Těsně před prázdninami odhlasovali její odkoupení od neúspěšného provozovatele za 4,3 miliónu korun a na svém zasedání koncem srpna budou projednávat její prodej Střednímu odbornému učilišti zemědělskému v Kyjově.
"Pokud bychom se neangažovali, koupili by ji dva vietnamští podnikatelé. Měli již připravené peníze," zdůraznil v pondělí Právu starosta Kyjova Jan Letocha (nezávislý). "Hlasování bylo absolutně bezproblémovou záležitostí. Takovou jednotu v zastupitelstvu nepamatuji. Předpokládám, že stejná shoda bude i při dalším převodu," řekl kyjovský zastupitel Pavel Celý (US). Boršov s tisíci obyvateli je součástí celkem třináctitisícového Kyjova. Hospodu tam potřebují jako sůl a pokud by byla některá ze stran v kyjovském zastupitelstvu proti, nepochybně by se to odrazilo v podzimních krajských volbách. Vždyť na kandidátce je i současný starosta. Není straníkem, ale jako příznivec lidovců se ocitl na sedmém místě čtyřkoaliční kandidátky KDU-ČSL, US, ODA a DEU. "A to iv případě, že by nepanovala taková vedra jako v těchto dnech," s úsměvem poznamenal další ze zastupitelů a zároveň lékař z kyjovské nemocnice Pavel Krejzlík (US). Hospoda vystavěná v osmdesátých letech v rámci tehdejší akce Z měla začátkem devadesátých roků komplikovanější osud. Privatizovat se ji podařilo až na druhý pokus. Vlastnila ji společnost, která vyzkoušela nejprve hospodu, potom noční klub s kněžkami lásky a nakonec ji pronajala. Nyní hrozilo, že stavení koupí Vietnamci a udělají z něho sklad nebo tržnici. Střední odborné učiliště zemědělské, jehož zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství, nemělo podle Letochy k dispozici peníze, takže zaskočilo město. "Boršov tak bude mít restaurační zařízení. Město získá od učiliště směnou atraktivní pozemky v centru, aby mohlo rozšířit dům s byty s pečovatelskou službou. Učiliště pak bude mít ideální prostory pro praktický výcvik budoucích kuchařů a číšníků," dodal starosta.
Další články v kategorii
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



