Ceny hovězího i vepřového rostou

Ceny hovezího i veprového rostou

Složitá hospodárská situace zeme vyvolává pokles produkce masného prumyslu

Ceny v masném prumyslu rozhýbala prevaha poptávky nad nabídkou, nárust cen krmných smesí a nízká koupeschopnost obyvatel.

Na Slovensku podobne jako v CR se v poslední dobe zvyšují ceny masných výrobku. Zpusobilo to letošní sucho a nedostatek krmných smesí, které se projevily v nedostatku suroviny na jejich výrobu. Ješte zacátkem cervence kilogram hovezího zadního bez kosti stál v SR v prumeru 172,55 Sk, ale koncem minulého týdne jeho cena narostla v prumeru na 180,97 Sk, kdy v košickém kraji se vyšplhala dokonce na 205,69 Sk. Podobne je to s cenou veprové kýty bez kosti, která zacátkem prázdnin stála 150 Sk a nyní narostla na 167,72 Sk v prumeru.

Svaz masného prumyslu SR pocítá s letošním výpadkem 15 až 20 tisíc tun jatecních vepru, které bude treba dovézt. Pritom potraviny tvorí 40 procent všech dalších výdaju, což je o polovinu více než v zemích EU. Ekonomická situace obyvatel zrejme neumožní udržet dosavadní spotrebu, která u hovezího a veprového masa je na úrovni 64,8 kg na osobu a rok, což ješte stále prevyšuje doporucenou výživovou dávku o 16,8 procenta. Snad i proto lze v nejbližší dobe ocekávat zvýšený boj jednotlivých zpracovatelu masa, protože další pokles jejich odbytu by pro nekteré z nich znamenal zánik. I proto se snaží prosadit do nove pripravovaného zákona o obchodních retezcích ustanovení o povinném minimálním limitu nabídky domácího zboží ve velkých obchodních systémech. Potravinárský prumysl se loni na tvorbe HDP podílel 4,13 procenta. Z jeho šestnácti výrobních odboru je s podílem 18,2 procenta nejvýznamnejší masný prumysl. Pri výrobe a zpracování masa pusobí 21 velkých prumyslových podniku, ve kterých zatím není zastoupen zahranicní kapitál. Loni bylo na jatkách poraženo 95,7 tisíce tun živé váhy veprového a 40,1 tisíce tun jatecního hovezího dobytka. Zpracovatelský masový prumysl vyrobil 83,2 tisíce tun masových výrobku a 3,1 tisíce tun masových konzerv. Povolení na vývoz do zemí EU bylo priznáno dvema provozum.

K nejvetším podnikum z nich patrí Holding Tauris, Rimavská Sobota, jehož tržní podíl presahuje 11 procent. Pracuje v nem pres 1370 zamestnancu, kterí každorocne zvyšují svuj obrat. Jeho lonský objem pres 3,3 miliardy Sk je ctrnáctkrát vyšší než v dobe jeho vzniku v roce 1992 a pro príští rok spolecnost predpokládá jeho nárust o dalších 900 miliónu Sk.

Blanka Sáková, Bratislava

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info