Mikromlýn na stanovení mlecích charakteristik pšeničného zrna
22.08.2000 | ÚZPI
Mikromlýn na stanovení mlecích charakteristik pšenicného zrna
Pro predikci mlecích charakteristik pšenicného zrna je nezbytné znát jeho mechanické vlastnosti, na jejichž základe pak mlynár muže optimalizovat proces prípravy zrna k mletí a nastavení mlýna tak, aby se dosáhlo maximálního výtežku a kvality finálního výrobku. Mechanické vlastnosti jsou mimoto klícovým faktorem pro programy šlechtení pšenice zamerené na nové kultivary s vysokou výtežností semoliny a úcinností mletí. Vzhledem k morfologickým rozdílnostem pšenicných zrn je merení jejich mechanických vlastností pomerne obtížné. Obvykle se posuzují podle tvrdosti zrna, která ale dosud nebyla jednoznacne definována, a publikované výsledky jsou casto vyjadrovány v nesoumeritelných jednotkách, které nekdy ani presne nereflektují skutecný fyzikální stav. Pracovníci francouzského Ústavu technologie cereálií a agropolymeru vyvinuli novou metodu pro urcení mlecích charakteristik pšenicného zrna a zkonstruovali príslušné zarízení - mikromlýn, vybavený on-line snímacem hodnot krouticího momentu - na presné merení mechanické energie, spotrebované behem mletí. K testování mlecího výkonu s použitím mikromlýna postací pouhých 100 g pšenicného zrna. Na základe celkové merné energie v prubehu mletí je možno rozlišit ruzné druhy pšenicného zrna (mekká pšenice, tvrdá pšenice, durum). Charakteristiku pšenicného zrna je možno ješte více zpresnit, jestliže se soucasne bere v potaz velikost cástic mletého produktu. Pro tyto úcely byl navržen mlecí index na bázi spotreby energie a zmeny (redukce) velikosti cástic behem mletí. Tento index má vysoký rozlišovací potenciál v rozmezí od 100 kJ/kg, pro mouku z mekké pšenice, do 600 kJ/kg pro mouku z pšenice durum. Mikromlýn merí prímo mlecí odpor pšenicného zrna jako funkci tvrdosti a sklovitosti, na rozdíl od standardního merení tvrdosti zrna technikami NIR, které reflektují pouze charakter lomu. Mikromlýn poskytuje reprodukovatelné a selektivní výsledky a je možno ho použít k testování nejruznejších druhu pšenice a urcování vlivu ruzných faktoru (genetická variabilita, vliv agroklimatických podmínek, prívod dusíku aj.) na mlecí charakteristiky zrna.
Cereal Chemistry, 77, 2000, c. 4, s. 421-427. (kop)
Další články v kategorii
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)

Tweet



