V pojištění klimatických rizik by měl pomoci stát

V pojištení klimatických rizik by mel pomoci stát

Nekteré pojištovací ústavy uvažují po dohode se zahranicními zajistiteli o nabídce pojištení klimatických rizik u vybraných plodin pro príští rok. Pojistitelé pritom podle šéfa odboru marketingu a reklamy CSOB Pojištovny Vladimíra Ujce usilují v rámci Ceské asociace pojištoven, aby v situaci, kdy se zemedelcum na pojištení úrody nedostává financních prostredku, pomohl formou príspevku na tento druh pojištení stát.

"Ze strany zemedelcu je ochrana proti klimatickým rizikum témer nemožná. Jedinou jistotou je pojištení techto živelních rizik, presto se propojištenost pohybuje na velmi nízkých 30-35 procentech ploch pestovaných plodin. Propojištenost se nezvedla ani pres pokles sazeb v roce 1998," konstatoval Ujec.

CSOB Pojištovna vykázala podle Ujce v prvním pololetí letošního roku v pojištení zemedelských rizik škodní prubeh ve výši 56 procent. "U produktu pojištení plodin ciní škodní prubeh za první pololetí 32 procent - v tomto výsledku se projevují škody zpusobené prevážne vyzimováním. Škody zpusobené krupobitím na pojištených plodinách se na škodním prubehu odrazí až ve tretím ctvrtletí, protože prevážná cást pojistných událostí bude proplacena v cervenci až zárí, kde ocekáváme, že škodní prubeh s hlášenými plodinovými škodami výrazne prekrocí hranici sta procent. Škodní prubeh u pojištení zvírat ciní 75 procent. Díky soucasné velmi dobré nákazové situaci v Ceské republice neocekáváme výrazné zmeny výše škodního prubehu behem roku," uvedl Ujec.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info