Nepodceňovat plíseň bramborovou

Nepodcenovat plísen bramborovou

Aby byly brambory na pultech obchodu pekne žluté a hladké, vynakládají zemedelci nemalé úsilí jak v oblasti nákupu nových technologií, tak užíváním uznaných odrud brambor, ale i získáváním nových podnetu a trvalého studia této problematiky. Dukazem byl nedávný seminár pro pestitele brambor, který na samé pate Ceskomoravské vrchoviny ve spolupráci se ZD Pojbuky usporádala spolecnost Medipo Agras z Havlíckova Brodu.

Nové i již osvedcené odrudy brambor jak v košíku, tak v polních podmínkách, byly predvedeny pestitelum z Táborska i ze sousedních okresu. "Povolené odrudy brambor jsou takové, které prošly všemi predepsanými státními zkouškami v CR na výnosy, kvalitu, odolnost proti virovým chorobám a škudcum, skladovatelnost a konzumní kvalitu pro spotrebitele. Od uznaných odrud brambor tedy muže pestitel ocekávat vysoký výnos hlíz, pestování bude technicky zvládnutelné a lze pocítat i s vysokou úrovní odolnosti proti virózám, plísni a strupovitosti," vysvetlila Eva Rasochová z porádající firmy.

Mezi dvacítkou predstavených odrud rozhodne zaujala raná, pro prípravu salátu vhodná odruda DALI, která se dobre skladuje i v bežných podmínkách až do jara a u které pojbuctí zemedelci zaznamenali výnos 57,6 t/ha. Novinky v klasických konzumních odrudách se jmenují: SECURA, ARNICA a VICTORIA. Nejvyšší výnos lze zrejme ocekávat u nove povolené odrudy VITTESSE - až 62 t/ha. Ovšem dobýt 60 tun brambor z hektaru vyžaduje nejen výnosnou odrudu, ale i technologii tzv. odkamenování. Potvrdil to i predseda ZD Pojbuky František Strnad, podle kterého musí být "hrubek" prostorný a hlavne zbavený kamenu, aby nedocházelo k deformaci hlíz. "Byli jsme mezi prvními v Cechách, kdo s odkamenováním zacínal. Dnes je tato technologická linka dávno zaplacená," zduraznil Strnad.

Jak na seminári také zaznelo, v letošním roce ocekávají pestitelé pomerne vysoké výnosy brambor, což ale ješte muže být negativne ovlivneno výskytem plísne bramborové, která se v poslední dobe predevším v dusledku teplých a vlhkých klimatických podmínek rychle šírí. Vzhledem k tomu, že se ocekávají vysoké výnosy, bude cena na podzim relativne nízká. Jaká bude cena na jare, rozhodne kvalita skladování. Ackoli byl seminár v Pojbukách koncipován spíše pro odbornou verejnost z rad zemedelcu, vzešla z neho i praktická rada pro zahrádkáre. Ten, kdo v soucasné dobe brambory proti plísni neošetrí prípravkem, který brání prechodu infekce z nate do hlíz, muže špatne dopadnout.

Petr Hienl

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info