Evropské unii vadí některá česká tradiční jídla

Evropské unii vadí nekterá ceská tradicní jídla

Hygienické normy EU ohrožují tradicní pokrmy. Také Ceši se budou muset po vstupu do Evropské unie zrejme vzdát nekterých tradicních pokrmu a nápoju.

Evropská komise vytáhla s novou vervou do boje proti nekterým národním pokrmum svých clenských státu. Navrhla totiž další zprísnení již tak striktních hygienických norem na potraviny. Tem mnohé tradicní speciality clenských zemí nevyhovují. Jestliže navrhovanou právní úpravu schválí clenské státy, budou mít obzvlášt francouzští, italští a rectí výrobci tradicních pochutin o problémy postaráno. Mozzarella, camemberty anebo kozí sýry pritom už dnes patrí vzhledem k malé trvanlivosti na cernou listinu nevyhovujících produktu, které musí žádat o udelení výjimky z pravidel Evropské unie. Podobný osud ceká i speciality kandidátských státu, které se budou muset novým normám EU prizpusobit. Z ceských restaurací zmizí uleželé utopence anebo nekolikrát ohrívaný guláš. Duvodem je nevyhovující zacházení s již jednou zpracovaným masem.

Splnení norem si vyžádá velké investice

Upravení výroben potravin tak, aby splnovaly nové normy Evropské unie, si pritom vyžádá milionové investice. Napríklad instalace ovládání vody na fotobunku v masokombinátech zrejme prinutí radu malých výroben vyhlásit bankrot. CR proto v oblasti hygieny provozoven žádá o tríletou výjimku z pravidel unie. Utopence, syrecky ci guláš nejsou prvními ceskými výrobky, které se znelíbily normám EU. Po vstupu do EU bude muset být prejmenován tuzemský rum. Evropský rum je totiž vyroben z cukrové trtiny a ne z brambor. Potíže bude mít také oblíbená slivovice. Obsahuje totiž více alkoholu, než povolují evropské normy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info