Petr Pokorný, agronom Agrodružstva Kačice
15.08.2000 | Zemské noviny
LIDÉ V NAŠÍ OBCI
V těchto dnech, kdy zemědělci sklízejí obiloviny, lze zastihnout devětatřicetiletého Petra Pokorného na pšeničném poli Agrodružstva Kačice. Kontroluje výnosy i kvalitu vymláceného zrna, přemýšlí, jak jej co nejlépe zpeněžit. "Agronom musí být nejen dobrým odborníkem na pěstování plodin, ale i obchodníkem a někdy mám pocit, že i věštcem. To vždy, když se rozhoduji, kterou plodinu budeme pěstovat. Vím, za kolik koupím osiva, vcelku přesně odhadnu náklady na výživu, ošetření i sklizeň. Předpovědět však neumím, kolik nám odběratelé zaplatí za řepku, obilí či cukrovku. A to nehovořím o výkyvech počasí, jako tomu bylo letos v dubnu a květnu, kdy řepka dala proti loňsku poloviční výnos a ozimý ječmen výrazně podprůměrný výnos. Každý sedlák však počítal úrodu až po sklizni, kdy byl vždy o něco moudřejší, a to platí i nyní," říká Pokorný. V družstvu začínal po skončení rakovnické střední zemědělské školy v roce 1982 jako agronom. "Výhodou tehdy bylo, že jsme se všichni agronomové z okresu více setkávali. Nové pěstební technologie jsme se dozvídali na různých seminářích. Cesta nových poznatků z výzkumných pracovišť do praxe byla bez zbytečných průtahů. Obtížnější však bylo sehnat některé stroje a přípravky, které stály mnoho deviz," říká agronom. Nové trendy v polařině, jak svému oboru říká, sleduje pořád. Založil poloprovozní parcely, na nichž ověřuje výnosnost i krmnou kvalitu nových kukuřičných hybridů. "Přesvědčil jsem se, že osivo tuzemských odrůd je levnější. Ze zahraničních je však na produkci stejného množství kvalitního krmiva potřeba menší výměra. Počítačová digitální technika se stává součástí kombajnů, aplikátorů hnojiv a ochranných látek. Tudy vede cesta k vyšší a kvalitní produkci potravin a snižování potřeby lidské práce na jejich produkci," dodává Pokorný.
Další články v kategorii
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)

Tweet



