Vývozcům potravin hrozí velké pokuty

Kdo chce vyvážet se státní podporou a dotovat úroky z úvěrů, musí splnit podmínky státu. Zemědělcům by se mělo platit do 30 dnů. Stát podmínil dotovaný vývoz přebytků mléka mimo jiné třicetidenní dobou splatnosti. Nikdo by již zemědělcům neměl platit za dva či tři měsíce po odebrání zboží. Je to přežívající nešvar, na který nemají zatím zemědělci potřebné legislativní zbraně. Zákony umožňují i roční lhůty splatnosti a tak tato podmínka měla být první hrází neplatičům.

Proti této podmínce, která se netýká jen podpory vývozů, ale i možnosti dotování úroků z úvěrů státem, chce zakročit Potravinářská komora. Nesouhlasí s návrhem ministerstva zemědělství na podporu úroků z úvěrů prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu v příštím roce. Nelíbí se jí, že by se žadatel o dotaci musel zavázat ke třicetidenní době splatnosti za odebrané zboží.

Nové pravidlo by postihlo zejména exportéry mléčných výrobků, protože by mohli přijít nejen o dotace na vývoz přebytků, ale i o úhradu úroků z větších úvěrů. Pokud jde o dotaci exportů, ze subvenční částky 2,8 miliardy korun mohou čerpat podpůrné prostředky jen ty mlékárny, které zemědělcům platí do jednoho měsíce po odebrání suroviny v ceně 7,50 koruny za litr. Některé farmy a zemědělská družstva se také snaží uzavřít dlouhodobé dohody se zpracovateli masa, aby jim za jatečná zvířata zaplatili do třiceti dnů.

,Do měsíce ale neplatí nikdo," uvedl viceprezident komory Jaroslav Camplík. Potravináři proto ministerstvu navrhnou, aby platební podmínky definovalo v jednotlivých dodavatelsko-odběratelských smlouvách. S tím samozřejmě nesouhlasí představitelé zemědělců.

Tajemník Agrární komory Jan Záhorka připomněl, že subvencované vývozy s podporou státu měsíční dobu splatnosti berou jako jednu z podmínek dotačních pravidel. Ti, co předepsané podmínky nesplnili, zaplatí velké pokuty. Přestupky odhalil i Nejvyšší kontrolní úřad.

Mnohamilionové sankce zřejmě neminou ani prezidenta Potravinářské komory MiIana Teplého za přestupek Jihočeských mlékáren, které řídí. Platil dodavatelům nižší než garantovanou cenu za mléko a v platbách se opožďoval.

,Spotřebitel, který je na konci potravinového řetězce platí v obchodě ihned," řekl Záhorka. Nikdo s ním nediskutuje o tom, kdy za zboží zaplatí." Bude-li se promptně platit i na začátku tohoto řetězce, kde stojí zemědělci, nezbude ostatním článkům nic jiného než se tomuto rytmu přizpůsobit," konstatoval Záhorka.

Doposud jsou zemědělci v roli toho, kdo úvěruje podnikatelské aktivity zpracovatelů a obchodu. Obchodní partneři jim doby splatnosti neúměrně prodlužují. Přitom v zemích Evropské unie se striktně doba splatnosti dodržuje a nepřesahuje 30 dní. Potravinářská komora ale naproti tomu považuje za ,obvyklou splatnost" 65 až 70 dní.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info