Monitorování sklizně obilí a řepky k poč.35.týdne
24.08.2000 | AK ČR
Monitorování sklizně r. 2000 s ohledem na dopady sucha a tepla do rostlinné produkce (k počátku 35. týdne)
SOUHRN ČESKÁ REPUBLIKA 23. srpna 2000
Druh | sklizeň (ha) | ha výnos (t/ha) | Ceny placené pěstitelům(Kč/t) | |
Pro účely potravinářské | Krmné a nepotravinářské | |||
Pšenice ozimá | 641750 | 2,0-5,4 | 2900-4100 | 2800-3000 |
Pšenice jarní | 73540 | 2,2-4,1 | 2600-3900 | 2600-3000 |
Žito | 30890 | 2,1-4,3 | 2000-2800 | 2200-2500 |
Ječmen ozimý | 151520 | 2,9-4,8 | - | 2200-2800 |
Ječmen jarní | 223077 | 2,0-4,2 | 3500-4300 | 2400-2800 |
Oves | 26300 | 1,9-3,5 | 2500-2600 | 2200-2400 |
Řepka olejná | 287290 | 1,6-3,5 | 5700-6300 | *6300 |
* U řepky na výrobu metylesteru
K 35. týdnu 2000 je v ČR sklizeno cca 86% ploch pšenice ozimé, sklizeň ozimého ječmene je v závěru. Průměrný výnos pšenice ozimé se pohybuje kolem 4,8 t z ha a u ozimého ječmene 3,8 t z ha. Rozdíly jsou v celé produkční oblasti ČR ploch. Například u pšenic jsou výnosy od 1,7 t z ha až do úrovně přesahující 5 t z ha. Obdobně u jarního ječmene jsou na poměrně velkých plochách výnosy 2 t a méně, u této plodiny však nejsou zaznamenány žádné nadprůměrné výnosy a dopady nepříznivých klimatických podmínek v jarním období jsou u této plodiny nejvýraznější. Celková sklizeň obilovin je v závěru na jižní a střední Moravě. U rozhodujících druhů obilovin, přetrvávají problémy s kvalitou u pšenice a ozimého žita velmi nízké pádové číslo a jarního ječmene vysoký obsah dusíkatých látek. U jarních ječmenů zůstávají ke sklizni plochy oseté po zaorávkách maku. Tyto však nijak podstatně neovlivní průměrné výnosy, naopak podle prvních sklizených ploch budou výnosy ještě nižší. Sklizeň řepky ozimé se blíží k závěru. Ceny u této komodity mimo prodej na výrobu metylesteru jsou většinou zálohové. Výnosy se pohybují od 1,6 do 3,5 t z ha. Lze konstatovat, že závěr sklizně u rozhodujících plodin potvrzuje jednoznačně vliv klimatických podmínek na obiloviny, a to jak v jarním období, tak jejich nepříznivý vývoj v období sklizně, což se ve finálním efektu projeví jednoznačně v ekonomice výroby obilovin.
Zpracovalo pracoviště Agrární komory ČR Olomouc
Další články v kategorii
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



