Intersucho: Půdní sucho se rozvine ve středních polohách a podhorských oblastech

Sucho se má v nadcházejících deseti dnech rozvinout především ve středních polohách a podhorských oblastech. Dva nejhorší stupně sucha, které nyní postihují šest procent území, mají zasáhnout až pětinu rozlohy Česka. Mírné a horší sucho se dá za deset dnů očekávat na polovině území republiky, vyplývá z predikcí modelů, které vědci prezentují na webu Intersucho. Důvodem budou vysoké teploty, které mají v Česku panovat od druhé poloviny tohoto týdne, s maximálně průměrnými srážkami.

Důvodem rychlého rozvoje sucha po srážkově nadprůměrném únoru a průměrném březnu jsou především teploty. Kvůli nim se začala vegetace velmi brzy a odčerpává vodu v z půdy. Stejně tak teploty, které už v posledních dnech přesahovaly 20 stupňů a v dalších dnech se mají pohybovat okolo 25 stupňů, výrazně zvýší vypařování vody.

Sucho vědci určují jako poměr aktuálního stavu vody v půdě do jednoho metru a průměru stavu vody v půdě za roky 1961 až 2010. Zatímco v březnu bývalo obvyklé, že se voda v podhorských oblastech či ve středních polohách ještě doplňovala z tajícího sněhu, letos už v březnu voda v půdě naopak ubývala. A ubývat bude nadále. Proto sucho postihne zmíněné oblasti. Nezasáhne naopak zatím jižní Moravu či Hanou a širokou oblast severozápadních Čech a oblast severně od Prahy, protože jde o výrazně sušší oblasti, kde je nedostatek vody spíše standardem.

Pro zemědělce mělo snižování zásob vody v půdě zatím spíše příznivé důsledky, protože mohli vjet s technikou do polí, ovšem velmi brzy může být vody nedostatek. "Půda bude hodně vysychat pod obvyklé hodnoty ve vrstvě do 40 centimetrů," uvedli vědci v komentáři k výhledu na další dny.

Podle dlouhodobého výhledu se mají i dubnové teploty pohybovat nad průměrem, navážou tak na extrémně teplý únor i velmi teplý březen, přičemž množství srážek má být spíše nižší či průměrné.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články ke kauze Sucho:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info