Sucho podle plánu: Pro případy vyhlášení celostátního sucha sáhne ústřední komise po operativním plánu. Dnes jej vláda vzala na vědomí

Česko má od loňského léta „aktualizovanou“ preventivní Koncepci ochrany před následky sucha a nyní i svůj Plán pro zvládání sucha a stavu nedostatku vody. Plán dle vodního zákona představuje legislativní nastavení operativního řízení v období sucha a stavu nedostatku vody. Vznikl na základě plánů pro sucho pro území jednotlivých krajů České republiky. O tento dokument, vypracovaný resortem životního prostředí a zemědělství, se bude opírat Ústřední komise pro sucho při rozhodování o opatřeních ve stavu akutního nedostatku vody v ČR. Materiál dnes vláda vzala na vědomí.

„Nyní se může každý, kdo je na odběrech vody závislý, například zemědělci nebo zahrádkáři, ve veřejné části plánu informovat o opatřeních, která budou zvažována při vyhlášeném celostátním suchu. Druhá, neveřejná část našeho plánu pro zvládání sucha, je takovými žlutými stránkami s manuálem pro všechny členy suchých komisí na národní i krajské úrovni. Najdou v něm podrobné informace o významných uživatelích vody včetně kontaktů, velikosti a míst odběrů a vypouštění,“ vysvětluje ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a doplňuje: „Plán funguje i jako návod, jak postupovat při vyhodnocování nutnosti svolání Ústřední komise pro sucho a při přijímání nezbytných operativních opatření při vyhlášeném stavu nedostatku vody na krajské i celostátní úrovni.”

Návrh Plánu pro sucho pro území ČR dopředu projednaly Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo zemědělství s krajskými úřady, správci povodí, Českým hydrometeorologickým ústavem, Ministerstvem dopravy, Ministerstvem zdravotnictví a Ministerstvem vnitra a mimo jiné i se členy Ústřední komise pro sucho.

„Právě koordinace vzájemné součinnosti krajských komisí zasažených krajů a přijímání opatření ve vztahu k nejvýznamnějším odběratelům a k prvkům kritické infrastruktury při současném ohledu na zajištění zásobování obyvatelstva pitnou vodou během rozsáhlých epizod sucha, jsou úkolem Ústřední komise pro sucho. Vodní zákon sice stanovuje hierarchii užití vody při stavu nedostatku vody, ale skutečné zvládání takové situace vyžaduje podrobnější manuál, a tím je právě nově zpracovaný Plán pro zvládání sucha a stavu nedostatku vody pro území ČR. Plán obsahuje řadu doporučení a nástrojů pro konkrétní území republiky, včetně široké škály opatření k úsporám vody, jako jsou například převody vody mezi vodárenskými soustavami, úpravy manipulačních řádů, omezení nakládání s vodami apod. Součástí plánu je i systém výstrahy, ve kterém hraje hlavní roli Český hydrometeorologický ústav. Pro vyhlášení výstrahy jsou rozhodující nově stanovené místní směrodatné limity sucha pro včasné varování ve vztahu k jednotlivým zdrojům vody,“ dodává ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Plán pro zvládání sucha a stavu nedostatku vody pro území ČR se bude aktualizovat jednou za čtyři roky. Přihlédne se k případné proběhlé epizodě sucha, při které byl vyhlášen stav nedostatku vody, nebo k podstatné změně v systému hospodaření a zásobování vodou. Po odeznění se provede vyhodnocení účinnosti přijatých opatření a navrhnou se jejich případné úpravy, které budou zohledněny v příslušných částech plánu pro sucho.

Plán pro zvládání sucha a stavu nedostatku vody (veřejnou část) naleznete zde.

Tiskové oddělení MŽP

tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534

e-mail: tiskove@mzp.cz

Tisk

Další články ke kauze Sucho:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info