V malochovu drůbeže na Českokrumlovsku se prokázala ptačí chřipka

V malochovu drůbeže v Chlumu u Křemže na Českokrumlovsku se prokázala ptačí chřipka. Uhynulo 21 slepic. Jde o druhé letošní ohnisko ptačí chřipky v Jihočeském kraji a 21. ohnisko v malochovu v ČR. ČTK to dnes řekl Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.

"Chovatel informoval krajskou veterinární správu o úhynu a nuceném usmrcení téměř poloviny z 21 chovaných slepic vykazujících příznaky nákazy. Veterinární inspektoři na místě provedli šetření, během něhož odebrali vzorky, které následně potvrdilo v chovu vysoce patogenní ptačí chřipku H5N1," uvedl Vorlíček. Dodal, že než chovatel dostal výsledky, uhynuly i ostatní slepice.

Chovatel má na svém pozemku ve venkovních voliérách také 16 exotických ptáků, papoušků a kanárů. "Utraceni nebudou, nicméně budou nastavena preventivní a sanitační opatření, aby nedošlo k přenosu nákazy na papoušky. Vysoce patogenní ptačí chřipka byla k dnešnímu datu kromě 21 malochovů potvrzena také v pěti komerčních chovech," uvedl Vorlíček.

Dodal, že stejná nákaza se potvrdila také u labutě uhynulé na Jarohněvickém rybníku v katastru města Dubňany na Hodonínsku. Jde o šesté místo, na němž byla od začátku roku nákaza v ČR potvrzena u volně žijících ptáků.

Loni v ČR veterináři potvrdili 23 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže a dalších ptáků.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články ke kauze Ptačí chřipka:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info