Na Rychnovsku je potvrzeno 20. ohnisko ptačí chřipky v malochovu drůbeže v ČR

Veterináři v obci Bolehošť na Rychnovsku potvrdili 20. letošní ohnisko ptačí chřipky v malochovu drůbeže v ČR. Chovatel informoval krajskou veterinární správu o úhynu 24 z 29 kusů chované drůbeže. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Podle něj šlo o různé druhy drůbeže, v chovu převládaly slepice.

"Veterinární inspektoři na místě odebrali vzorky, které odeslali k vyšetření do Státního veterinárního ústavu, které potvrdilo v chovu vysoce patogenní ptačí chřipku H5N1. Na místě byla přijata opatření s cílem zamezit šíření nákazy z chovu. Zbývající kusy byly utraceny," uvedl Vorlíček.

V Královéhradeckém kraji jde o první letošní ohnisko ptačí chřipky v chovu. Na začátku února byl nález tří labutí na Jičínsku, u kterých byla potvrzena ptačí chřipka. U volně žijících ptáků nejde o ohnisko.

"Vysoce patogenní ptačí chřipka byla k dnešnímu datu v ČR kromě dvaceti malochovů potvrzena také v pěti komerčních chovech. V zasažených malochovech drůbeže do dnešního na ptačí chřipku celkem uhynulo 257 kusů drůbeže a následně bylo z důvodu zamezení strádání ptáků utraceno dalších 158 kusů," sdělil Vorlíček.

Státní veterinární správa vyzývá chovatele drůbeže, aby důsledně dodržovali pravidla biologické bezpečnosti, zejména aby bránili kontaktu drůbeže s volně žijícími ptáky.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci již několik staletí a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež. Ptačí chřipku, která byla známá už v 19. století pod jménem ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A.

ku hj

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články ke kauze Ptačí chřipka:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info