Jak jde dohromady pečení chleba a pražení kávy?
25.01.2021 | pekarske-technologie.cz
Do pečení chleba i pražení kávy skočil rovnýma nohama a nyní přiznává, že to bylo šílené a místy velmi náročné. Přesto by své rozhodnutí kavárník Kamil Skrbek a jeho „parta“ neměnili. Tam, kde se kdysi vyráběly knoflíky, se nyní nese lahodná vůně čerstvého chleba a pražené kávy.
Proč kombinace kávy a chleba?Nápad se zrodil, když nastal problém najít dodavatele kvalitního chleba pro Skrbkovy kavárny. Hledal někoho, kdo pečení opravdu rozumí a představoval si spolupráci s některou ze zavedených pekáren. Chtěl především pražit kvalitní kávu. O pečení chleba totiž nevěděl téměř nic. Jednání s dodavateli však nikam nevedlo, a tak se musel tým Kamila Skrbka vrhnout do pro ně zcela neznámého odvětví. Vznikla tak skvělá parta „amatérů“. Kromě bývalého grafika a informatika Kamila se do týmu přidali grafik Luděk a architekt Petr, kteří doplnili již stávající kolegy, cukrářku Martinu a kuchaře Michala a Dominika. Po přečtení mnohých odborných knih, zahraničním kurzu pečení v londýnském E5 bakehouse a mnohých pokusech a omylech se ukázalo, že to nebylo jen nějaké chvilkové poblouznění. Výhodně si tedy zakoupili pec, která zvládne tisíc chlebů za den a z amatérů se tak postupem času stali profíci. Hlavními pekaři jsou dnes Luděk a Petr.
V Londýně absolvoval Kamil Skrbek i kurz pražení kávy, tentokrát společně s baristou Honzou. Dá se tedy říct, že se opravdu snaží nahlédnout za oponu všeho, co dělá a řemeslu porozumět. Čerstvě upečený chleba považuje za úžasnou věc a tvrdí, že pekařina nabízí oproti práci s kávou větší možnost experimentovat a zdokonalovat se. Kromě pekárno-kavárny Alf & Bet na Palmovce má ještě první espresso bar Ema na Florenci a nejnovějším přírůstkem do rodiny je Ema espresso bar v Karlíně.
Světácký chlébV nabídce je šest různých chlebů, Američan, Angličan, Dán, Venkovan, Ital a Čech a pravděpodobně se dočkáme i dalších novinek. Peče se z pšeničné i žitné mouky a pro kynutí chleba se většinou používá kvásek, avšak například na „Itala“ je vhodné droždí. Doba kynutí je potom u každého druhu jiná.
K sendviči z kvalitního domácího chleba si potom zákazník může vychutnat i luxusní kávu, například z Panamy, Kostariky či Keni.
Autor: redakce
Další články v kategorii
- Ledovce na západě Antarktidy se pohybují stále rychleji, zjistili vědci (26.02.2021)
- Středočeští zemědělci sklidili meziročně o pět pct více obilovin (26.02.2021)
- Souhrn událostí uplynulého dne – 25.2. 2021 (26.02.2021)
- Soud zrušil rozhodnutí o dotaci na podporu zemědělství v Zambii (25.02.2021)
- Zbytečný, drahý. Včelaři protestují proti povinnému testu prachu z úlů, stojí miliony (25.02.2021)
- Prodeje Staropramenu v ČR loni klesly o 2,4 procenta (25.02.2021)
- Teplé dny utne studená fronta s přeháňkami (25.02.2021)