Agris.cz - agrární portál

Jak jde dohromady pečení chleba a pražení kávy?

25. 1. 2021 | pekarske-technologie.cz

Do pečení chleba i pražení kávy skočil rovnýma nohama a nyní přiznává, že to bylo šílené a místy velmi náročné. Přesto by své rozhodnutí kavárník Kamil Skrbek a jeho „parta“ neměnili. Tam, kde se kdysi vyráběly knoflíky, se nyní nese lahodná vůně čerstvého chleba a pražené kávy.

Proč kombinace kávy a chleba?

Nápad se zrodil, když nastal problém najít dodavatele kvalitního chleba pro Skrbkovy kavárny. Hledal někoho, kdo pečení opravdu rozumí a představoval si spolupráci s některou ze zavedených pekáren. Chtěl především pražit kvalitní kávu. O pečení chleba totiž nevěděl téměř nic. Jednání s dodavateli však nikam nevedlo, a tak se musel tým Kamila Skrbka vrhnout do pro ně zcela neznámého odvětví. Vznikla tak skvělá parta „amatérů“. Kromě bývalého grafika a informatika Kamila se do týmu přidali grafik Luděk a architekt Petr, kteří doplnili již stávající kolegy, cukrářku Martinu a kuchaře Michala a Dominika. Po přečtení mnohých odborných knih, zahraničním kurzu pečení v londýnském E5 bakehouse a mnohých pokusech a omylech se ukázalo, že to nebylo jen nějaké chvilkové poblouznění. Výhodně si tedy zakoupili pec, která zvládne tisíc chlebů za den a z amatérů se tak postupem času stali profíci. Hlavními pekaři jsou dnes Luděk a Petr.

V Londýně absolvoval Kamil Skrbek i kurz pražení kávy, tentokrát společně s baristou Honzou. Dá se tedy říct, že se opravdu snaží nahlédnout za oponu všeho, co dělá a řemeslu porozumět. Čerstvě upečený chleba považuje za úžasnou věc a tvrdí, že pekařina nabízí oproti práci s kávou větší možnost experimentovat a zdokonalovat se. Kromě pekárno-kavárny  Alf & Bet na Palmovce má ještě první espresso bar Ema na Florenci a nejnovějším přírůstkem do rodiny je Ema espresso bar v Karlíně.

Světácký chléb

V nabídce je šest různých chlebů,  Američan, Angličan, Dán, Venkovan, Ital a Čech a pravděpodobně se dočkáme i dalších novinek. Peče se z pšeničné i žitné mouky a pro kynutí chleba se většinou používá kvásek, avšak například na „Itala“ je vhodné droždí. Doba kynutí je potom u každého druhu jiná.

K sendviči z kvalitního domácího chleba si potom zákazník může vychutnat i luxusní kávu, například z Panamy, Kostariky či Keni.

Autor: redakce


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 25. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 08:01