Ryby v řekách kvůli suchu zatím plošně nehynou

Snižující se hladiny řek kvůli dlouhodobému suchu a vlně veder zatím nezpůsobily plošné úhyny ryb. To by se však mohlo stát, pokud by teplou vodu v tocích znečistily organické látky spláchnuté při lijácích z polí. Vyplývá to z dnešních vyjádření představitelů rybářských svazů.

Některé menší toky, které vyschly, ale podle předsedy Moravského rybářského svazu Rudolfa Milerskiho již zapříčinily úhyny ryb. "Havárii v nějakém velkém slova smyslu hlášenou nemáme, ale hospodářské škody budou," řekl ČTK.

Mezi ryby, které jsou citlivé na snižující se množství kyslíku, patří podle jednatele Českého rybářského svazu Jana Štípka především lososovité ryby, pstruzi a lipani. Problémy by mohly mít i dravé ryby, ale ty žijí hlavně v přehradách a schovávají se do hlubších poloh, kde nejsou ani teplotní ani kyslíkové problémy. "Zatím se nedá říct, že by byla některá místa riziková," uvedl.

Hladiny řek jsou podle aktuální zprávy Českého hydrometeorologického ústavu většinou méně než poloviční proti červencovému průměru. Některé menší toky vykazují i méně než deset procent průměru, například Doubrava, Cidlina, Nežárka a Blanice. "Hladiny toků budou i nadále převážně setrvalé nebo slabě klesající," informují meteorologové.

Autor: ČTKwww.ctk.c

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info