Plán na boj proti suchu zatím vláda odložila

Vláda odložila schvalování plánu boje proti suchu. Novinářům to po skončení vlády řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Důvodem bylo málo času, který kabinet na projednání při svém výjezdním zasedání v Ostravě měl. Materiál obsahuje přes 50 úkolů pro ministerstva a úřady. Počítá například se zdražením podzemní vody, s řešením zavlažování nebo větším využitím dešťové vody.

"Popisujeme v něm více než 50 konkrétních úkolů, které lze okamžitě realizovat," řekl novinářům ještě před jednáním vlády Jurečka. Zároveň ale podle něj z materiálu vyplývá třeba nutnost zpracování podrobných strategií, které budou hotovy až v letech 2016 nebo 2017. Mezi dlouhodobými úkoly je podle něj například předpověď spotřeby vody v Česku v příštích 20 letech, ve které by se měla promítnout i pravděpodobné zvýšení průměrných teplot.

"Chceme definovat, které katastry budou přímo zasažené suchem, jakým způsobem tam třeba pro zemědělce přivedeme vodu na zavlažování. Nebo se chceme zabývat tím, jestli bychom neměli daleko lépe využívat například dešťovou vodu, mít nějaké absorpční kapacity, které pak umožní zavlažování zahrad, napouštění bazénů," dodal Jurečka k opatřením.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) materiál také počítá se zásadní vodního zákona, díky které by sucho bylo pojmuto stejně jako povodně. "Česká republika je připravena na povodně, ale není připravena na sucho, které by bylo katastrofické," řekl novinářům. Jedním z opatření by mělo být i zvýšení ceny za odběr podzemní vody, která je v současné době v Česku levnější než povrchová. V krizovém zákoně by se také mohla objevit restrikce za na přílišný odběr vody v případě sucha.

"Zelená" ministerstva by měla dále připravit webový portál, kde by se měly informace o stavu sucha a zásobách vody prezentovat. Ministerstvo školství by mělo pomoci se vzděláním a osvětou dětí i veřejnosti o šetření a nakládání s vodou. Rozdané úkoly by měly vést k většímu zadržení vody v krajině.

Materiál mluví také o potřebě obnovení letecké hasičské služby, která by kontrolovala lesní požáry. Jurečka ČTK řekl, že vede debatu s ministerstvem vnitra a obrany, jestli by nemohly tuto službu zajistit například v rámci výcviku pilotů. Ministerstvo zemědělství by mohlo přispět na letecký benzín. Ministerstvo vnitra ale podle vládního dokumentu chce, aby službu zajistilo ministerstvo zemědělství.

Ministerstvo zemědělství bude zvažovat možnost rekonstrukcí a odstranění sedimentů z přehrad, aby se zvýšily jejich retenční schopnosti, budovat by se měly také nové malé nádrže, které by vodu zadržely.

Letošní sucho zasáhlo kromě úbytku vody v řekách i podzemní vody. Podle aktuální zprávy Českého hydrometeorologického ústavu je v 30 procentech vrtů silné nebo mimořádné sucho, u více než poloviny je hladina v mezích normálu. Meteorologové očekávají, že i v dalších dnech bude podzemních vod ubývat.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info