Dlouhotrvající sucho a velká horka dělají starosti vinařům

Dlouhotrvající sucho a velká horka dělají starosti vinařům. Někteří už nyní hovoří o katastrofě, která vinice postihla. Bez dostatku vláhy trpí zejména mladá réva, která si ještě nenatáhne vodu z hloubky, zjistila ČTK od vinařů.

Přímo o katastrofě hovoří výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. "Jsou stanice, kde úhrny srážek konečně překročily od začátku roku již hodnotu 100 milimetrů, každopádně nikde nespadlo více jak 180 mm od začátku roku. Na mladší révě se to již projevuje, hrozny nenarůstají a listy uvadají. Stará réva si vodu natáhne z hloubky. Doslova katastrofou je to pro mladé výsadby, které bez dostatečné zálivky hynou," uvedl Půček

Podle něj je ve srovnání s loňským suchem situace ještě daleko horší. "Těžko predikovat co bude, ale chtělo by to vlhkou periodu aspoň 14 dnů s pomalým deštěm. Přívalové bouřky půdu vláhou nenasytí. Nejhorší je, že suchý je již celý profil," uvedl Půček.

Podle generálního ředitele Vinia Velké Pavlovice Libora Výlety hrozí kvůli suchu špatná úroda hroznů. "Je šance, že úroda vína může být ještě zachráněna, pokud by napršelo zhruba do tří týdnů. Kdyby ovšem nastaly velké deště v době zrání, bobule popraskají a začnou hnít," uvedl Výleta.

Podle manažera vinohradnictví ve společnosti Bohemia sekt Josefa Svobody je vliv horkého počasí na úrodu vinné révy na každé vinici jiný. Výhodu mají ty, které leží v nížinách a s hlubokým podložím. Zde naopak hroznům slunce a teplo prospívá. Oproti tomu na suchých a propustných půdách vláha rostlinám pomalu dochází.

"Lokálně lze již spatřit lehce uvadající listy a hrozen zastavil růst bobule. Každopádně, stále to neznamená nic konečného, srážky mohou vše změnit. To se ukázalo na několika vinicích, kde v minulých dnech byla lokální krátká, ale o to vydatnější bouřka," uvedl Svoboda.

Velké sucho mají i v největší tuzemské vinařské obci Velké Bílovice. "Tlak chorob je zatím pořád nízký. Jen té vody je zatím málo. U starých vinohradů zatím problém nenastal, u mladých výsadeb je potřeba zavlažovat," uvedl Miloš Vidlář ze společnosti BS vinařské potřeby.

Současné sucho v Česku je nejhorší za posledních 12 let. Postihlo toky i podzemní vody a situace se bude zhoršovat, protože trvalý a vydatný déšť se v nejbližší době nečeká. Dosavadní sucho má podle meteorologů podobný průběh jako v roce 2003, kdy bylo suché a horké léto. Rychle vyschla půda, klesly řeky, což se s určitým zpožděním projevilo i na podzemních vodách.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info