Nemá to cenu, říkají houbaři. Z lesů se vracejí s prázdnou

Nezbývá než čekat na pořádný déšť, 
ten ale podle meteorologů hned tak nepřijde.

Chystáte se do lesa? Můžete, ale raději jen na procházku, ušetříte si nervy. Pokud byste totiž chtěli nasbírat něco k snědku, nepochodíte. Na houby nebo snad borůvky teď zapomeňte.

Abyste měli šanci na úspěch, musejí nejdříve vyprahlou půdu suchou jako troud zkropit vydatné deště.

Aby deště přírodě pomohly a podhoubí znovu ožilo, musely by podle mykologa trvat alespoň dva dny. „A zároveň by samozřejmě musely klesnout teploty, aby se voda v půdě udržela," míní. 

Mohlo by se zdát, že situace je stejná jako vloni a předloni, kdy houbařům sucho začátek sezony také pokazilo. Jenže podle Libora Hejla z Mykologického klubu Nezvěstice to není pravda. „Letos je to ještě horší než vloni. O víkendu jsem byl na Šumavě na Lipně, a nikde neroste vůbec nic. Tamní lidé, kteří jsou zvyklí si touto dobou rok co rok přivydělávat sběrem lišek, letos nenašli skoro nic," tvrdí.

Houbaři tedy musí čekat. „Zařekla jsem se, že houby hledat nepůjdu, dokud nebude pořádně pršet. Zatím se totiž nedá najít ani nic nejedlého, natož něco, co by se dalo uvařit. Nemá to cenu," říká Jindra Pešková z Třemošné.

Její kolegové, kteří diskutují na webu nahouby.cz, mají podobnou zkušenost. „V neděli jsme byli v Kašperkách a jen tři kováři špatné kvality, ještě týden předtím mraky lišek a teď pár, asi uschly. Má tam pršet, tak se uvidí, ale zatím nic," napsali Pepa a Radka. Den nato dodali: „Dnes Kařízek, Mýto, Svojkovice a Holoubkov vůbec nic."

Uživatel pitaval si minulý týden zase postěžoval na jinou část kraje: „Kdyně a okolí vůbec nic. Za tři hodiny jedna holubinka. Sucho a sucho."

Podobně jako houbaři jsou na tom i sběrači borůvek. Borůvčí letos sice nezmrzlo, ale vláha mu také chybí.

Ivo Bohman z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu neočekává, že by se během tohoto týdne nějak výrazně rozpršelo. „Čtvrtek může přinést bouřky a srážky, ale pouze lokální," konstatoval.

Autor: Pavel Korelus

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info