Rozdejte své víno, jinak zaplatíte daň, chce Kalousek

Plány Kalouskova ministerstva financí, které od roku 2014 počítají s tím, že od placení spotřební daně v Česku osvobodí jenom drobné vinaře, naráží na pravidla Evropské unie.

Evropské směrnice totiž zakazují osvobodit od spotřební daně víno určené na prodej. Pokud by tedy tuzemští drobní vinaři nechtěli platit daně, museli by podle unijních pravidel, které jsou závazné i pro Česko, svoje víno pouze rozdávat.

V Česku je asi patnáct tisíc drobných vinařů. Pro některé je vinařství pouze koníček, část z nich ale prodej vína přímo ze sklepů a s ním spojená turistika živí. A pokud by chtěli dál víno prodávat, museli by platit daň - to ale znamená další výdaje v řádech statisíců korun.

Ministerstvo financí chce od roku 2014 prosadit, aby od spotřební daně byli osvobozeni už jen drobní vinaři s produkcí do 2000 litrů vína. Na dani chce vybrat 1,3 miliardy korun ročně.

Zavedení daně na víno podporují i další producenti alkoholu, podle nichž se vyrovnají podmínky na trhu.

Tuzemská produkce má vyšší podíl

Spory se vedou ale i o další argumenty, které plány na zavedení daně provázejí. Lidé v Česku třeba pijí více tuzemského vína, než si myslí politici prosazující zdanění tohoto nápoje. Podíl tuzemských vinařů na domácím trhu je tak vyšší než třeba v sousedním Německu, kde se podobně jak v Česku platí nulová daň na víno.

Ministerstvo financí uvádí, že tuzemští vinaři se na spotřebě vína v Česku podílejí asi dvaceti procenty.

Z oficiálních údajů ministerstva zemědělství (situační zpráva o stavu vinařství za loňský rok) ale vyplývá, že z roční spotřeby vína, která je dva miliony hektolitrů, je podíl produkce z moravských a českých vinic 0,67 milionů hektolitrů - tedy asi 33 procent spotřeby.

Navíc tuzemské vinohrady mohou vyprodukovat až 0,9 milionů hektolitrů, což je až 45 procent tuzemské spotřeby.

Krabicová vína už tolik nekupujeme

Češi a Moravané také pijí kvalitnější vína. Ta krabicové, kterými ministr Kalousek argumentoval, už lidé tolik nekupují.

Boj proti dani spojil i vinařské organizace, které spolu dosud příliš nespolupracovaly.

Vinaři varují před skokovým zvýšením cen vína a výrazným dopadem na tuzemskou produkci a také turistiku, která především na jihu Moravy živí tisíce lidí.

„Takto skokové zdražení (u vína v ceně 60 korun o cca 23 procent, u vína za 120 korun 11,5 procenta) z popudu státu nepostihlo žádnou komoditu v historii České republiky (ani cigarety, ani destiláty, ani pohonné hmoty atd)," uvedl šéf Svazu vinařů Tibor Nyitray.

"Pokud bude zavedena spotřební daň na tiché víno, dojde naopak k pokřivení podmínek pro naše výrobce v ostré konkurenci se zahraničními výrobci. To bude mít za následek pokles zájmu o dražší česká a moravská vína a s tím související odliv zájmu a nárůst prodeje levných zahraničních vín té nejnižší kvality," uvedli zástupci Vinařské asociace sdružující zástupce středních a menších vinařských firem.

"Rozvíjející se vinařská turistika a přímý prodej ze sklepa se přesune za hranice Česka, do okolních vinařských států," dodává Vinařská asociace.

Tisk

Další články ke kauze Daň za víno:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info