Vinaři vyhráli boj proti spotřební dani

Nečasova vláda nebude zavádět daň z tzv. tichého (neperlivého) vína, se kterou počítala od roku 2014. Píše to dnešní deník E15 s odvoláním na náměstka ministra financí Ladislava Minčiče. "Do konce tohoto roku ani v příštím roce nebude návrh předložen," prohlásil  Minčič při setkání s vinaři v Mikulově.

Souběžně s plošným zdaněním dováženého a tuzemského vína se podle Minčiče hledala cesta, jak zároveň neničit konkurenceschopnost tuzemského vinařství v Evropské unii. "Takové řešení se ale nepodařilo najít. Navíc by daňová povinnost zvýšila nákladypro správce daně," vysvětlil podle deníku Minčič.

Svaz vinařů a Vinařská asociace nový postoj ministerstva přivítaly. "Nebylo by spravedlivé, aby Česká republika jako jediná ze zemí EU produkující víno zavedla spotřební daň," řekl předseda Svazu vinařů Tibor Nyitray. Ten soudí, že vinařům pomohla protestní petice s více než 40.000 podpisy a analýza dopadů nenulové sazby daně, již pro svaz zpracovala firma Ernst & Young.

S plánem zvednout spotřební daň na tiché víno z nuly na deset korun za litr přišlo počátkem roku ministerstvo financí a v dubnu jej potvrdila vláda. Počítala, že daňovou úlevu budou mít malí vinaři, kteří ročně vyrobí méně než 2000 litrů a s produkcí nejdou na trh. MF si od daně slibovalo hruba 1,5 miliardy ročně do státního rozpočtu.

Tisk

Další články ke kauze Daň za víno:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info