Ministerstvo financí chce kompenzovat zdanění vína

Kritizovanou daň z tichého vína by mohla doplnit kompenzační opatření. Ministr financí Miroslav Kalousek prohlásil, že návrh na zavedení spotřební daně ve výši deseti litrů z litru vína, by měl jít ruku v ruce s vyrovnáním ztrát pro majitele vinohradů. „Většina vína se do České republiky importuje a mě samozřejmě mrzí, že dominantně dovozní komodita je osvobozená od daně. Navíc polovina z toho se ani nedá označit za víno a prodává se v krabicích,“ uvedl Kalousek.

Dodal, že ale rozhodně nechce postihnout vinohradníky. Resort prý hledá nástroje, jak jim finanční ztráty vykompenzovat. „Pokud víno skutečně pěstují, a nevyrábějí jen z vinného moštu dovezeného například z Makedonie, ta operace by pro ně měla být fiskálně neutrální. Bez toho ten návrh nikdy politicky neprosadíme,“ prohlásil Kalousek v rámci čtvrteční Euro business breakfast.

Zatím podle něj není jasné, jaký způsob kompenzace bude nakonec zvolen. Návrh na zavedení daně se setkal s ostrou kritikou, zejména na jižní Moravě. Petici proti němu podepsalo již 30 tisíc lidí a v regionu ho také odmítají všechny hlavní politické strany. Příjmy ze zdanění vína mají podle propočtů ministerstva financí přinést do státní pokladny 1,3 miliardy korun ročně.

Tisk

Další články ke kauze Daň za víno:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info