Víno jako antioxidant

V oblastech s vyšší spotřebou vína (jižní Francie) byl pozorován výrazně nižší výskyt aterosklerózy. Přičítá se to vyššímu obsahu polyfenolových látek s antioxidačním účinkem. Červená vína disponují vysokou antioxidační kapacitou (AOK) 6,6 - 28,6 mmol/l, která stárnutím prakticky neklesá. AOK u bílých vín dosahuje jen 2 - 4 mmol/l. Nejúčinnější z polyfenolů jsou bioflavonoidy a trans-resveratrol. Tyto látky vedle antioxidačního působení, potencovaného alkoholem, vykazují i účinek protizánětlivý, antitumorózní a antitrombogenní, podporují vazodilataci ovlivněním produkce oxidu dusnatého v cévním endotelu. Doporučené dávky červeného vína se pohybují kolem 200 - 400 ml denně. Nicméně pozitivní vliv pití červeného vína není jednoznačný, kombinuje se zde pozitivní antioxidační účinek s účinkem naopak podporujícím oxidační stres. Při pravidelném mírném konzumu červeného vína však převládají pozitivní vlivy

Racek,J., Holeček,V., Trefil,L.: Víno jako antioxidant. Čes. a slov Gastroent. a Hepatol., 2001, 55, č.3. s. 110-113

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info