Víno jako antioxidant
02.07.2001 | ÚZPI
V oblastech s vyšší spotřebou vína (jižní Francie) byl pozorován výrazně nižší výskyt aterosklerózy. Přičítá se to vyššímu obsahu polyfenolových látek s antioxidačním účinkem. Červená vína disponují vysokou antioxidační kapacitou (AOK) 6,6 - 28,6 mmol/l, která stárnutím prakticky neklesá. AOK u bílých vín dosahuje jen 2 - 4 mmol/l. Nejúčinnější z polyfenolů jsou bioflavonoidy a trans-resveratrol. Tyto látky vedle antioxidačního působení, potencovaného alkoholem, vykazují i účinek protizánětlivý, antitumorózní a antitrombogenní, podporují vazodilataci ovlivněním produkce oxidu dusnatého v cévním endotelu. Doporučené dávky červeného vína se pohybují kolem 200 - 400 ml denně. Nicméně pozitivní vliv pití červeného vína není jednoznačný, kombinuje se zde pozitivní antioxidační účinek s účinkem naopak podporujícím oxidační stres. Při pravidelném mírném konzumu červeného vína však převládají pozitivní vlivy
Racek,J., Holeček,V., Trefil,L.: Víno jako antioxidant. Čes. a slov Gastroent. a Hepatol., 2001, 55, č.3. s. 110-113
Další články v kategorii
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Park České Švýcarsko plánuje nové projekty, chce nové návštěvnické centrum (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)

Tweet



