Víno jako antioxidant
2. 7. 2001 | ÚZPI
V oblastech s vyšší spotřebou vína (jižní Francie) byl pozorován výrazně nižší výskyt aterosklerózy. Přičítá se to vyššímu obsahu polyfenolových látek s antioxidačním účinkem. Červená vína disponují vysokou antioxidační kapacitou (AOK) 6,6 - 28,6 mmol/l, která stárnutím prakticky neklesá. AOK u bílých vín dosahuje jen 2 - 4 mmol/l. Nejúčinnější z polyfenolů jsou bioflavonoidy a trans-resveratrol. Tyto látky vedle antioxidačního působení, potencovaného alkoholem, vykazují i účinek protizánětlivý, antitumorózní a antitrombogenní, podporují vazodilataci ovlivněním produkce oxidu dusnatého v cévním endotelu. Doporučené dávky červeného vína se pohybují kolem 200 - 400 ml denně. Nicméně pozitivní vliv pití červeného vína není jednoznačný, kombinuje se zde pozitivní antioxidační účinek s účinkem naopak podporujícím oxidační stres. Při pravidelném mírném konzumu červeného vína však převládají pozitivní vlivy
Racek,J., Holeček,V., Trefil,L.: Víno jako antioxidant. Čes. a slov Gastroent. a Hepatol., 2001, 55, č.3. s. 110-113
Zdroj: ÚZPI, 2. 7. 2001
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 13:27
