Potlačování salmonelly fermentováním tekutého krmiva

Na mítinku organizace American Association of Swine Veterinarians v USA byl mimo jiné řešen problém nadměrného výskytu bakterie Salmonelly typhimurium v jistém provozu pro výkrm prasat, kde S.typhimurium setrvávala navzdory důkladnému mytí a dezinfekci. O tomto mikroorganizmu běžně panuje názor, že setrvává na podlahách, v mezerách mezi příčkami roštových podlah a na povrchu kejdových jímek. Ale průzkumy v tomto provozu ukázaly, že bakterie byly přítomné navíc v krmných žlabech a dopravních linkách. Při prezentaci britské organizace British Society of Animal Science demonstrovali výzkumníci z univerzity v Plymouthu okolnosti, ve kterých může být Salmonella likvidována fermentováním tekutého krmiva pro prasata. Fermentace zvyšuje v tekuté směsi koncentraci kyseliny mléčné, která má antimikrobiální účinek. Koncentrace kyseliny mléčné byla zvláště vysoká v krmivu pro selata, které bylo fermentováno při 30 °C ve srovnání s krmivy, která byla fermentována při teplotách nižších. Všechna Salmonella by mohla být zlikvidována v době kratší než 60 minut v krmivu předtím podrobenému 72hodinové době fermentace při 30 °C.

Pig International, 31, 2001, č.6, s.12 (Vo)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info