Potlačování salmonelly fermentováním tekutého krmiva
2. 7. 2001 | ÚZPI
Na mítinku organizace American Association of Swine Veterinarians v USA byl mimo jiné řešen problém nadměrného výskytu bakterie Salmonelly typhimurium v jistém provozu pro výkrm prasat, kde S.typhimurium setrvávala navzdory důkladnému mytí a dezinfekci. O tomto mikroorganizmu běžně panuje názor, že setrvává na podlahách, v mezerách mezi příčkami roštových podlah a na povrchu kejdových jímek. Ale průzkumy v tomto provozu ukázaly, že bakterie byly přítomné navíc v krmných žlabech a dopravních linkách. Při prezentaci britské organizace British Society of Animal Science demonstrovali výzkumníci z univerzity v Plymouthu okolnosti, ve kterých může být Salmonella likvidována fermentováním tekutého krmiva pro prasata. Fermentace zvyšuje v tekuté směsi koncentraci kyseliny mléčné, která má antimikrobiální účinek. Koncentrace kyseliny mléčné byla zvláště vysoká v krmivu pro selata, které bylo fermentováno při 30 °C ve srovnání s krmivy, která byla fermentována při teplotách nižších. Všechna Salmonella by mohla být zlikvidována v době kratší než 60 minut v krmivu předtím podrobenému 72hodinové době fermentace při 30 °C.
Pig International, 31, 2001, č.6, s.12 (Vo)
Zdroj: ÚZPI, 2. 7. 2001
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 11:54
