Nadměrná tvorba kořenů - příčiny nalezeny
09.05.2001 | ÚZPI
Od roku 1993 se nizozemská firma Groen Agro Control zabývá problémem nadměrného houstnutí kořenů u významných druhů zeleniny ve sklenících.
Bylo zjištěno, že příčinou tohoto jevu je druh kulovité bakterie (kok), který je možné pozorovat pod elektronovým mikroskopem. Dává přednost vlhkému prostředí a vyšší hodnotě pH. Zatímco při pH 5,5 nebyla zjištěna nadměrná tvorba kořenů, při pH 7 se symptomy explozivně šířily.
Analýzou DNA byla identifikována specifická sekvence tohoto koku. Pokud se tato sekvence vyskytne, jsou rostliny infikovány. Nizozemské podniky zaměřené na pěstování sadby a mladých rostlin odebírají v současné době z každé sadby vzorky - tak je možné ihned rozpoznat napadení. Pokud se koky objeví, je potřeba napadené místo plošně dezinfikovat a dodržovat hygienická opatření, aby se původce nemohl rozšířit. Tímto způsobem by se mělo podařit problém nadměrné tvorby kořenů vyřešit.
Gemüse, 37, 2001, č. 3, s. 27 (DK)
Další články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



