Agris.cz - agrární portál

Nadměrná tvorba kořenů - příčiny nalezeny

9. 5. 2001 | ÚZPI

Od roku 1993 se nizozemská firma Groen Agro Control zabývá problémem nadměrného houstnutí kořenů u významných druhů zeleniny ve sklenících.

Bylo zjištěno, že příčinou tohoto jevu je druh kulovité bakterie (kok), který je možné pozorovat pod elektronovým mikroskopem. Dává přednost vlhkému prostředí a vyšší hodnotě pH. Zatímco při pH 5,5 nebyla zjištěna nadměrná tvorba kořenů, při pH 7 se symptomy explozivně šířily.

Analýzou DNA byla identifikována specifická sekvence tohoto koku. Pokud se tato sekvence vyskytne, jsou rostliny infikovány. Nizozemské podniky zaměřené na pěstování sadby a mladých rostlin odebírají v současné době z každé sadby vzorky - tak je možné ihned rozpoznat napadení. Pokud se koky objeví, je potřeba napadené místo plošně dezinfikovat a dodržovat hygienická opatření, aby se původce nemohl rozšířit. Tímto způsobem by se mělo podařit problém nadměrné tvorby kořenů vyřešit.

Gemüse, 37, 2001, č. 3, s. 27 (DK)


Zdroj: ÚZPI, 9. 5. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.12.2025 18:51