Kontaminace a nezávadnost krmiv II. část - salmonely

Kontaminace různých krmných složek salmonelami je různá a obecně platí, že živočišné a rostlinné zdroje bílkovin jsou vůči salmonelám nejcitlivější. Silně kontaminované bývají v důsledku rekontaminace masová a kostní moučka, rybí moučka a moučka z drůbežích vedlejších produktů.

Hlavním zdrojem kontaminace krmiv salmonelami je výrobní zařízení. Rizikem bývá okolní prostředí, kde se několik zárodečných buněk při vhodné vlhkosti a teplotě může mnohonásobně rozmnožit. Ke snížení kontaminace krmiv pro zvířata existuje několik výrobních postupů preventivní dekontaminace. Jedná se o hydrotermální postup s nebo bez dalšího mechanického zpracování a patří sem například:

- dlouhodobé kondicionování

- sterilizace při zvýšené retenci a teplotě (SIRT)

- tepelná úprava/ dvojí kondicionování

- anaerobní pasterizace (APC)

- zhutňování

- zpracování v expandéru

- zpracování v extrudéru.

Pro vyloučení rekontaminace krmiv je zásadní:

- užití hermeticky uzavřených přepravních zařízení a skladovacího systému

- užití organických kyselin

- aplikace kodexu hygieny a kontrolních postupů pro snížení rizika.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info