Kontaminace a nezávadnost krmiv II. část - salmonely
10. 4. 2001 | ÚZPI
Kontaminace různých krmných složek salmonelami je různá a obecně platí, že živočišné a rostlinné zdroje bílkovin jsou vůči salmonelám nejcitlivější. Silně kontaminované bývají v důsledku rekontaminace masová a kostní moučka, rybí moučka a moučka z drůbežích vedlejších produktů.
Hlavním zdrojem kontaminace krmiv salmonelami je výrobní zařízení. Rizikem bývá okolní prostředí, kde se několik zárodečných buněk při vhodné vlhkosti a teplotě může mnohonásobně rozmnožit. Ke snížení kontaminace krmiv pro zvířata existuje několik výrobních postupů preventivní dekontaminace. Jedná se o hydrotermální postup s nebo bez dalšího mechanického zpracování a patří sem například:
- dlouhodobé kondicionování
- sterilizace při zvýšené retenci a teplotě (SIRT)
- tepelná úprava/ dvojí kondicionování
- anaerobní pasterizace (APC)
- zhutňování
- zpracování v expandéru
- zpracování v extrudéru.
Pro vyloučení rekontaminace krmiv je zásadní:
- užití hermeticky uzavřených přepravních zařízení a skladovacího systému
- užití organických kyselin
- aplikace kodexu hygieny a kontrolních postupů pro snížení rizika.
Zdroj: ÚZPI, 10. 4. 2001
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 04:40
