Unie podporuje nevýkonné farmy

Dobytčí nemoci svědčí o nedostatečné kvalifikaci zemědělců v EU

Epidemie kulhavky a slintavky, která zuří v Británii a v nepatrné míře pronikla i do Francie, Nizozemska a Irska, vyvolává otázku, proč vypukla právě v zemích Evropské unie, které patří k hospodářsky nejvyspělejší části světa. Jak včera napsal list Wall Street Journal Europe, současná krize zemědělského odvětví v EU ukazuje, že nejen není schopno zajistit dokonale bezpečné potraviny, ale na světových trzích není ani dostatečně konkurenceschopné.

"Pokud by toto odvětví mělo přežít v méně ochranářském klimatu a v podmínkách nezbytně méně štědré Evropské unie, bylo by donuceno k bolestivé restrukturalizaci," uvádí v deníku zemědělský odborník Michael Darke.

Uvádí, že v patnácti zemích EU je asi sedm miliónů farem, přičemž jen 600 tisíc má výměru vyšší než 50 hektarů. Takřka čtyři milióny usedlostí hospodaří na méně než pěti hektarech půdy.

Malé farmy jsou ohrožovány nejen levnějšími dováženými potravinami, ale i produkcí větších a efektivnějších zemědělských podniků v EU. V konkurenčním boji se někteří malí zemědělci rozhodli založit vepříny, drůbežárny a stáje skotu, v nichž se snaží uplatňovat intenzívní chov dobytka. Ale děje se tak v primitivních, přeplněných a špatně vedených provozovnách. Je to jednak důsledek chybějícího investičního kapitálu, jednak nedostatečné kvalifikace farmářů, jejichž metody chovu dobytka jsou "hanbou tohoto odvětví".

Dalším faktorem ve hře jsou supermarkety, které stlačují ceny potravin, takže farmáři si stále více stěžují na nevýnosnost svých usedlostí. Přitom však "evropské zemědělství není přizpůsobeno potřebě psychologické změny". A platná jednotná zemědělská politika EU (CAP) usiluje o podporu malých a neekonomických farem s cílem uklidnit politický neklid na venkově. Na subvencování zemědělství i potravinářského vývozu padne ročně nadměrně vysokých 50 procent rozpočtu Evropské unie.

Evropská komise však zatím o změně CAP neuvažuje. Jak včera prohlásil mluvčí zemědělského komisaře EU Franze Fischlera, volání po rychlé a zásadní reformě CAP nemá pod vlivem nynějších dobytčích epidemií racionální jádro. S radikálnější revizí této politiky se počítá do roku 2006.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info