Volba parametrů pro hodnocení vzniku PSE vepřového masa
16.03.2001 | ÚZPI
Pro rozlišení normálního masa a PSE (Pale Soft Exudative - bledé, měkké, vodnaté) masa se nepoužívají přímé metody např. stanovení barvy, vaznosti vody a organoleptické vlastnosti, které jsou nákladné a časově náročné, ale nepřímá nebo pomocná kritéria, která lze získat snadněji, rychleji a bez poškození těla zvířat. Jedná se o stanovení pH (pomocí přístrojů s vpichovými elektrodami), pasivních elektrických vlastností (vodivost, impulzní impedance) a parametrů barvy (měření odrazu světla přístroji se sondami).
Další články v kategorii
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Park České Švýcarsko plánuje nové projekty, chce nové návštěvnické centrum (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)

Tweet



