Rakousko reaguje na šíření slintavky a kulhavky mírně

Na nebezpečí šíření slintavky a kulhavky z Velké Británie reagují rakouské úřady ve srovnání s jinými evropskými zeměmi spíše umírněně. Do alpské republiky se totiž od února nedovezl z Británie žádný kus živého hovězího dobytka, stejně jako žádné maso nebo masné výrobky.

Jedním z mála viditelných opatření proti případnému rozšíření nákazy jsou dezinfekční koberce na mezinárodních letištích a prověrka zavazadel. Kontrole ale nepodléhají cestující, kteří do

Rakouska přijíždějí z Velké Británie vlakem. Cesta železnicí prý totiž trvá příliš dlouho na to, aby měl virus způsobující kulhavku a slintavku šanci na přežití. Od vypuknutí nákazy však rakouskému trhu s dobytkem věnují zvýšenou pozornost zvěrolékaři. Naposledy se přitom slintavka a kulhavka vyskytla v zemi v roce 1973.

Rakousku se díky dodržování poměrně přísných předpisů zatím vyhnula i tzv. nemoc šílených krav (BSE). Jediné podezření na výskyt BSE se po provedení důkladných testů ukázalo jako falešné. Větší starost však úřadům dělá nezákonné používání léků a hormonů při pěstování prasat. Celý skandál si vyžádal uzavření několika desítek vepřínů a policie zahájila rozsáhlou pátrací akci s cílem najít nezákonné preparáty a jejich distributory.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info