Zdravé višně

Studie na téma "Antioxidační a protizánětlivá aktivita anthokyanů a jejich aglykonu kyanidinu, obsažených ve višních, která byla prováděna v Národním centru pro bezpečnost potravin a toxikologii na Michiganské státní univerzitě, a jejíž výsledky byly zveřejněny v časopise Journal of Natural Products, přinesla řadu zajímavých poznatků, z nichž namátkou vybíráme:

* Višně jsou vynikajícím zdrojem účinných antioxidantů, včetně kampferolu a kvercetinu,

* Višně obsahují tři anthokyany, které mají schopnost zabraňovat růstu rakovinových nádorů v tlustém střevu,

* Anthokyany a bioflavonoidy, obsažené ve višních, inhibují enzymy cyklooxigenasu-1 a cyklooxigenasu-2, a zabraňují vzniku zánětlivých procesů v lidském organismu. Tyto látky působí podobně jako aspirin, naproxen či ibuprofen,

* Při každodenní konzumaci mohou višně zmírňovat bolesti spojené se záněty, artritidou či dnou,

* Ve višních je obsaženo 17 sloučenin s antioxidačními schopnostmi, které při současném působení předčí svými účinky vitamin E a C,

* Příznivé účinky, které se po konzumaci višní projevují u člověka, jsou stejně užitečné u potravin, kde zabraňují žluknutí.

Prepared Foods, 169, 2000, č. 11, s. 26

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info