Agris.cz - agrární portál

Zdravé višně

28. 2. 2001 | ÚZPI

Studie na téma "Antioxidační a protizánětlivá aktivita anthokyanů a jejich aglykonu kyanidinu, obsažených ve višních, která byla prováděna v Národním centru pro bezpečnost potravin a toxikologii na Michiganské státní univerzitě, a jejíž výsledky byly zveřejněny v časopise Journal of Natural Products, přinesla řadu zajímavých poznatků, z nichž namátkou vybíráme:

* Višně jsou vynikajícím zdrojem účinných antioxidantů, včetně kampferolu a kvercetinu,

* Višně obsahují tři anthokyany, které mají schopnost zabraňovat růstu rakovinových nádorů v tlustém střevu,

* Anthokyany a bioflavonoidy, obsažené ve višních, inhibují enzymy cyklooxigenasu-1 a cyklooxigenasu-2, a zabraňují vzniku zánětlivých procesů v lidském organismu. Tyto látky působí podobně jako aspirin, naproxen či ibuprofen,

* Při každodenní konzumaci mohou višně zmírňovat bolesti spojené se záněty, artritidou či dnou,

* Ve višních je obsaženo 17 sloučenin s antioxidačními schopnostmi, které při současném působení předčí svými účinky vitamin E a C,

* Příznivé účinky, které se po konzumaci višní projevují u člověka, jsou stejně užitečné u potravin, kde zabraňují žluknutí.

Prepared Foods, 169, 2000, č. 11, s. 26


Zdroj: ÚZPI, 28. 2. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 04:28