Slintavka a kulhavka kontra BSE

Za co Pán Bůh trestá Angličany to se asi nedozvíme. Na přelomu devadesátých let nemoc šílených krav, sotva se zapomnělo na klasický mor prasat loni, už se objevila v chovech prasat slintavka a kulhavka.

Naší republice v tomto ohledu nebezpečí nehrozí. Jako první přijala okamžité opatření sama Velká Británie, vydala okamžitý zákaz vývozu. A naše Státní veterinární správa ČR má ve veterinárních podmínkách dovozu zakotven požadavek na to, že veterinární autorita země původu, popřípadě regionu původu musí potvrdit, že se v místě minimálně po dobu 12 měsíců slintavka a kulhavka (SLAK) nevyskytla. V poslední době se z Velké Británie žádná prasata ani vepřové nedovezlo.

Přesto Státní veterinární správa ode dnešního dne přijala následující ochranné opatření - z Británie se nesmí dovážet ani přes naše území tranzitovat prasata, ani volně žijící přežvýkavci (na skot platí zákaz od roku 1994 v souvislosti s BSE). Zákaz se týká i jejich spermatu, embryí a vaječných buněk a živočišných produktů.

Josef Holejšovský, ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR uložil všem okresním správám prověřit protinákazová opatření v chovech skotu a prasat a obrátil se na Komoru veterinárních lékařů s tím, aby soukromí veterinární lékaři při výkonu své praxe připomněli zemědělcům vážnost nebezpečí při zavlečení slintavky a kulhavky do jejich chovů. Josef Holejšovský rovněž požádal, aby v chovech zkontrolovali, zda jsou v nich odpovídající podmínky pro okamžité možné přijetí protinákazových opatření.

V souvislosti s obavami z nemoci šílených krav se jeví slintavka a kulhavka jako banální záležitost, vždyť na rozdíl od ní přece člověka přímo neohrožuje. To je však velký omyl. Kdyby se slintavka a kulhavka v našich chovech vyskytla, znamenalo by to nedozírné hospodářské škody. Situace zde je paradoxní v tom, že BSE působí škody aniž se vyskytla, na rozdíl od SLAK.

Státní veterinární správa sleduje situaci ve Velké Británii, očekává další vývoj a bude respektovat rozhodnutí Evropské komise, které se očekává v nejbližších dnech.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info