Agris.cz - agrární portál

Slintavka a kulhavka kontra BSE

22. 2. 2001 | Agris

Za co Pán Bůh trestá Angličany to se asi nedozvíme. Na přelomu devadesátých let nemoc šílených krav, sotva se zapomnělo na klasický mor prasat loni, už se objevila v chovech prasat slintavka a kulhavka.

Naší republice v tomto ohledu nebezpečí nehrozí. Jako první přijala okamžité opatření sama Velká Británie, vydala okamžitý zákaz vývozu. A naše Státní veterinární správa ČR má ve veterinárních podmínkách dovozu zakotven požadavek na to, že veterinární autorita země původu, popřípadě regionu původu musí potvrdit, že se v místě minimálně po dobu 12 měsíců slintavka a kulhavka (SLAK) nevyskytla. V poslední době se z Velké Británie žádná prasata ani vepřové nedovezlo.

Přesto Státní veterinární správa ode dnešního dne přijala následující ochranné opatření - z Británie se nesmí dovážet ani přes naše území tranzitovat prasata, ani volně žijící přežvýkavci (na skot platí zákaz od roku 1994 v souvislosti s BSE). Zákaz se týká i jejich spermatu, embryí a vaječných buněk a živočišných produktů.

Josef Holejšovský, ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR uložil všem okresním správám prověřit protinákazová opatření v chovech skotu a prasat a obrátil se na Komoru veterinárních lékařů s tím, aby soukromí veterinární lékaři při výkonu své praxe připomněli zemědělcům vážnost nebezpečí při zavlečení slintavky a kulhavky do jejich chovů. Josef Holejšovský rovněž požádal, aby v chovech zkontrolovali, zda jsou v nich odpovídající podmínky pro okamžité možné přijetí protinákazových opatření.

V souvislosti s obavami z nemoci šílených krav se jeví slintavka a kulhavka jako banální záležitost, vždyť na rozdíl od ní přece člověka přímo neohrožuje. To je však velký omyl. Kdyby se slintavka a kulhavka v našich chovech vyskytla, znamenalo by to nedozírné hospodářské škody. Situace zde je paradoxní v tom, že BSE působí škody aniž se vyskytla, na rozdíl od SLAK.

Státní veterinární správa sleduje situaci ve Velké Británii, očekává další vývoj a bude respektovat rozhodnutí Evropské komise, které se očekává v nejbližších dnech.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz


Zdroj: Agris, 22. 2. 2001





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 05:04